Lažne dobrotvorne organizacije

lazne-dobrotvorne-organizacije.png

Kako ova prevara funkcioniše

Lažne dobrotvorne organizacije pokušavaju da iskoriste Vašu darežljivost i saosećajnost prema drugima kojima je potrebno. Ne samo da ove prevare koštaju, takođe i preusmeravaju prekopotrebne donacije od legitimnih dobrotvornih organizacija ili svrhe.

Pristupi lažnim dobrotvornim organizacijama se dešavaju tokom čitave godine, najčešće u obliku odgovora na prave nepogode ili opasnosti, kao što su poplave, cikloni, zemljotresi ili šumski požari.

Prevaranti će se pretvarati da su ili, agenti legitimnih eminentnih dobrotvornih organizacija ili će napraviti sami ime svoje dobrotvorne organizacije. One mogu uključiti dobrotvorne organizacije koje sprovode medicinsko istraživanje ili podržavaju bolesne u patnji i njihovim porodicama. Takođe se mogu predstavljati kao individualci kojima je potreban novac iz zdravstvenih ili drugih razloga.

Prevaranti se takođe mogu igrati Vašim osećanjima, tako što će reći da je neophodan bolesnoj deci.

Lažne dobrotvorne organizacije funkcionišu na nekoliko različitih načina. Mogu Vam, na ulici ili Vašim ulaznim vratima, prići ljudi koji sakupljaju novac. Prevaranti takođe naprave lažne internet stranice koje izgledaju slično onim kojima rukovode prave dobrotvorne organizacije. Neki prevaranti će Vas pozvati ili poslati imejl tražeći donacije.

Znaci upozorenja

Nikada ranije niste čuli za dobrotvornu organizaciju, ili je ista poznata, ali Vam je sumnjiva internet stranica, imejl ili pismo. Lažna internet stranica može izgledati skoro identična legitimnoj stranici dobrotvorne organizacije, pri čemu su samo promenjeni podaci na koji bi trebalo da pošaljete novac.

Osoba koja skuplja donacije u ime organizacije nema nikakvu ličnu kartu. Setite se, čak iako imate ličnu kartu, može biti falsifikat ili beznačajna.

Pritisakaju Vas da biste osećali grižu savesti ili sebično ako ne želite da donirate.

Od Vas traže da donirate novac u gotovini jer ne prihvataju čekove. Ili, žele da ćek bude napisan na njihovo, a ne na ime organizacije.

Ne izdaju Vam račun. Ili Vam izdaju račun koji na sebi ne sadrži podatke dobrotvorne organizacije.

Zaštitite se

Pristupite dobrotvornim organizacijama direktno, kako biste donirali ili ponudili podršku.

Proverite naziv organizacije i potražite ih. Proverite internet adrese da se uverite da su iste kao one koje ste tražili. Legitimne dobrotvorne organizacije su registrovane- proverite potvrdu o organizaciji na internet stranici Humanitarnog fonda da biste videli da li je prava dobrotvorna organizacija.

Nikada ne šaljite novac i ne dajte lične podatke, podatke sa kreditne kartice ili podatke onlajn naloga nikome koga ne znate niti mu verujete.

Ako Vam priđe osoba koja prikuplja novca na ulici, tražite da vidite njihovu ličnu kartu. Ukoliko sumnjate o tome ko su, nemojte platiti.

Ako Vam lično priđe, pitajte ga/je za detalje vezane za dobrotvornu organizaciju kao što je puno ime, ulica i kako će prihodi biti iskorišćeni. Ako zauzmu zaštitnički stav i ne mogu da odgovore na Vaša pitanja, zalupite vratima.

Izbegavajte bilo kakve dogovore sa strancem koji traži da uplatite unapred, putem novčane uputnice, bankovnog transfera, međunarodnog transfera sredstava, prethodno uplaćenog novca na kartici ili elektronskog prenosa sredstava, kao što je Bitkoin. Novac uplaćen na ovaj način se teško vraća.