Prevare putem greb greb srećki

greb-greb-srecke-klupko.png

Prevare putem greb greb srećki se javljaju u formi greb greb srećki, koje obećavaju neku vrstu nagrade, pod uslovom da pobednik plati ’prikupljenu naknadu’.

Kako ova prevara funkcioniše?

Greb greb srećke se ponekad koriste u promocijama, lutriji i takmičenjima, koji pozivaju korisnike da ’ogrebu i osvoje instant nagradu’ na primer putovanje ili odmore. Dok neke greb greb srećke mogu predstavljati legitimnu lutriju ili takmičenja, trebalo bi da budete izuzetno oprezni sa bilo kojom greb greb srećkom koja zahteva naplatu kako biste preuzeli nagradu.

Prevare putem greb greb srećki će Vam ponuditi instant nagradu, ali kada budete kontaktirali trgovca da biste istu preuzeli, zamoliće Vas da uplatite novac putem za razne ’naknade’ putem bankovnog transfera ili kartice sa prethodno uplaćenim novcem. Prevarant može zahtevati bankovne podatke i ličnu kartu sa slikom. U nekim retkim slučajevima, tražiće da putujete u inostranstvo da biste pokupili svoju nagradu.

U prevarantski paket mogu biti uključene brošure koje profesionalno izgledaju, često brošure smeštaja, smišljene tako da Vas prevare da pomislite da je to takmičenje legitimno. Mogu biti uključeni kontakt podaci kompanije u inostranstvu i internet adresa za lažnu internet stranicu koja profesionalno izgleda.

Zatraženi novac unapred može biti u visini od čak hiljadu dolara. Ukoliko platite, nećete primiti nagradu, i nećete više videti svoj novac. Ako date svoje lične podatke, mogu biti upotrebljeni za neke prevarantske radnje kao što je krađa identiteta.

Znaci upozorenja

U svoje prijemno sanduče ćete dobiti pismo ili brošuru koje uključuje greb greb srećku. Često će sadržati dve srećke – jedna je nedobitna srećka, a pomoću druge se dobija druga ili treća nagrada.

Na greb greb srećkama će pisati da možete pozvati kompaniju kako biste preuzeli nagradu.

Ukoliko pozovete organizaciju, oni mogu tvrditi da su Vam greb greb srećke poslate greškom, međutim, možete platiti naknadu da biste učestvovali u takmičenju ili postati mušterija da bi pobeda postala validna.

Traže da uplatite naknadu ili podatke naloga u banci da biste primili Vašu nagradu. Takođe će tražiti od Vas da pošaljete ličnu kartu.

Prodavac koji nudi nagradu, tvrdi da je ponuda odobrena od strane Vlade. Ovakvu tvrdnju često prati zahtev za plaćanje taksi povezanih sa nagradom.

Zaštitite se

Ako neko traži da uplatite novac unapred da biste dobili nagradu ili pobedili, skoro se uvek zadesi da je prevara.

Izbegavajte bilo kakav dogovor sa strancem koji traži isplatu putem novčane uputnice, bankovnog transfera, prenosa međunarodnih novčanih sredstava, prethodno uplaćenog novca na kartici ili elektronskog prenosa sredstava. Novac poslat ovim putem se teško vraća.

Na internetu pretražite imena ili tačan tekst imejla ili poruke da biste proverili da li nešto ukazuje na prevaru – mnoge od njih mogu biti identifikovane na ovaj način.