Prevare putem nagrada za putovanje

nagradno-putovanje-klupko.png

Prevare putem nagrada za putovanje su pokušaje da Vas namame da učestvujete koristeći sopstveni novac kako biste preuzeli nagradu kao što je besplatan odmor ili odmor po sniženoj ceni.

Kako ova prevara funkcioniše?

Iznenada primate obaveštenje, putem telefona, tekstualne poruke, imejla ili pošte, da ste osvojili nagradu u obliku vaučera, često u vrednosti od 2000 ili 3000 dolara za odmor po sniženoj ceni. I dalje ćete morati da platite određenu svotu novca za odmor.

Prevarant Vam predstavlja sjajnu ponudu za previše sniženu cenu odmora ili paket odmor za popularnu destinaciju. U drugim tipovima prevara, nude se odmori sa kartama za zabavne parkove ili krstarenja po izuzetno niskim cenama. Međutim, paket ili popust zapravo ne postoje.

Prevare putem cena putovanja mogu se desiti nakon što ste preko interneta tražili i prijavili se da primate dalje informacije. Kao alternativu, učestvujete u onlajn anketi i naknadno ste obavešteni da ste osvojili odmor ili vaučere. Kada odete da preuzmete svoju nagradu, govore Vam da morate da kupite još vaučera za putovanje.

Ukoliko odlučite da prihvatite ovu ponudu, tražiće da im date podatke sa kreditne kartice ili dozvole pre nego što Vam pošalju ’nagradu’. Ako im date svoje podatke sa kreditne kartice, prevarant će ih brzo iskoristiti da uzme novac sa Vašeg bankovnog računa. Takođe, mogu iskoristiti Vaše lične podatke da počine neku drugu vrstu zločina identiteta.

Obećana nagrada ili vaučeri nikada neće stići, pa čak iako se to desi, biće nedostupni kada pokušate da ih preuzmete. Ponekad će Vam prevaranti dati karte i plan putovanja, ali kada dođe vreme za put, karte će postati beskorisne i kompaniju nećete moći kontaktirati.

Znaci upozorenja

Kontaktira Vas neko tvrdeći da ste dobili nagradu u vezi sa putovanjem ili smeštajem u takmičenju kojem nikada niste pristupili.

Da biste dobili odmor, i dalje morate da platite cenu s popustom. Plaćanje se često zahteva u formi čekova, bankarskih prenosa i prenosa novca.

Snabdevač koji Vam daje ponudu ne daje Vam nikakve podatke za prenos osim imejla ili poštanskog sandučeta.

Prevaranti mogu tražiti da se udružite sa poznatom i renomiranom kompanijom, kao što je avioprevoznik ili lanci hotela, da pokušaju i da Vas ubede u pravu ponudu.

Zaštitite se

Ukoliko razmišljate o kupovini paketa za odmor putem treće stranke, saznajte da li je ponuda prava stvar. Pozovite vlasnika smeštaja za odmor direktno, kako biste potvrdili dogovor koristeći kontakt podatke koje ste našli nezavisno.

Istražite ’kompaniju’ sa kojom imate posla. Pretražite internet zbog utisaka putnika. Pretražite koristeći naziv kompanije ili kontakt podatke koji su Vam dati.

Rezervišite preko ovlašćenog agenta ili renomirane internet stranice da biste se uverili da dobijate legitiman smeštaj.

Budite oprezni sa zahtevajućim načinom plaćanja: različiti načini plaćanja nude različite vrste zaštite. Čuvajte se zahteva za čekove, bankovnih transfera, kada rezervišete putovanje, jer se ovakvi načini na koriste baš uvek za sigurne naplate kupcima.

Ukoliko rezervišete onlajn, odaberite sigurne načine plaćanja. Ako plaćate kreditnom karticom,možete tražiti povrat novca ako ne dobijete ono što ste tražili.