Neočekivane nagrade i prevare putem lutrije

neocekivane-nagrade-klupko.png

Neočekivane nagrade i prevare putem lutrije dešavaju se kada Vam traže da platite neku vrstu naknade da biste preuzeli Vašu nagradu ili nagradu za pobedu u takmičenju u kojem nikada niste ni učestvovali.

Kako ova prevara funkcioniše?

Dobićete obaveštenje da ste osvojili veliku svotu novca ili fantastičnu nagradu u takmičenju, lutriji ili klađenju za koje se ne sećate da ste učestvovali. Mogu Vas kontaktirati putem pošte, telefona, imejla, tekstualne poruke ili društvenih mreža.

Nagrada koju ste ’osvojili’, može biti bilo kakva, od tropskog odmora do elektronske opreme, kao što je laptop ili pametni telefon, pa čak i novac iz internacionalne lutije.

Da biste preuzeli svoju nagradu, od Vas se traži da uplatite naknadu. Biće naglašeno da su ove naknade za troškove osiguranja, Vladine poreze, bankovne naknade ili naplatu kirira. Prevaranti će zaraditi tako što će kontinuirano sklupljati ove naknade od Vas i obmanjivati Vas uplatama od Vaših pobeda.

U imejlu, pismu ili tekstualnoj poruci koju primite će tražiti od Vas da brzo odgovorite ili ćete rizikovati da propustite priliku. Takođe, mogu zahtevati od Vas da pobedu čuvate kao privatnu i poverljivu informaciju, da biste ’održali sigurnost’ ili da sprečite druge ljude da prime Vašu nagradu greškom. Prevaranti ovo rade da bi tražili od Vas dalje informacije ili savete iz nezavisnih izvora.

U prevarama u lutriji, mogu se koristiti legitimna imena inostranih lutrija (često Španskih lutrija), tako da, ako površno pretražite, prevara će delovati prava. Neki primeri prave španske lutrije, koje prevaranti koriste su Loteria Primitiva i El Gordo.

Takođe Vas mogu zamoliti da date lične podatke da biste dokazali da ste pravi pobednik i da date svoje bankovne podatke kako bi Vam nagrada bila poslata. Prevaranti koriste ove podatke da bespravno iskoriste Vaš identitet i ukradu neki novac koji imate na svom bankovnom računu.

Ponekad prevaranti zaista pošalju ček kao deo Vaše pobede, kao što je nekoliko hiljada dolara osvojenog novca, da bi Vas prevarili da pomislite da je ponuda legitimna. Međutim, ovaj ček će na kraju neće imati pokriće i nećete dobiti pravu isplatu.

Prevarant će uzeti Vašu isplatu i neće Vam isplatiti nagradu, ili će Vam poslati nešto što ne ispunjava obećanu nagradu.

Novija verzija neočekivanih nagrada i prevara putem lutrije uključuju prevarante koji dobijaju pristup nečijem nalogu na društvenim mrežama, i kontaktirajući dalje članove rodbine (tetke, rođake, itd.) i govoreći im da su svi oni osvojili novac. Prevarant Vam zatim daje imejl adresu putem koje dobija instrukcije kako da preuzme svoju nagradu. Ovo je vrlo podmukla verzija prevare, jer se radi o poverenju između članova porodice da bi uspeli da prevare ljude uzevši im novac.

Znaci upozorenja

Dobijate pismo, imejl ili tekstualnu poruku koja kaže da ste dobili zagarantovan nagradu na lutriji ili takmičenju u kom niste učestvovali. Ovo čak može stići od ljudi kojima verujete putem društvenih mreža.

Pošiljalac tvrdi da ste pobednik jer je Vaša imejl adresa ili nalog na društvenim mrežama izabran nasumično. Oni mogu reći da je ponuda ’legalna’ ili ’legitimna’ i ’odobrena je od strane Vlade’.

Neočekivana nagrada može btit povezana sa kompanijom koja inače ne obavlja takva takmičenja kao što su elektronske ili kompanije društvenih mreža.

Da biste preuzeli nagradu, od Vas traže da kupite kartu, platite naknadu ili porez.

Od Vas mogu tražiti da date podatke sa svog bankovnog računa, ili da pošaljete naknadu na poštanski broj ili putem prenosa novca.

Zaštitite se

Ako niste učestvovali u lutriji ili takmičenju, ne možete pobediti.

Ukoliko neko od Vas traži da unapred uplatite novac da biste preuzeli nagradu ili novčanu nagradu, uvek se skoro radi o prevari. Legitimna lutrija ne zahteva da platite naknadu kako biste pokupili osvojeni novac.

Budite oprezni s brojevima telefona koji počinu sa 190. Oni se naplaćuju po skupljoj tarifi (ponekad čak za dobijanje poruke) i može biti veoma skupo.

Potvrdite identitet kontakta tako što ćete pozvati legitimnu organizaciju direktno – pronađite je putem nezavisnog izvora kao što je imenik i onlajn pretraga. Ne koristite kontakt podatke dati u poruci poslatoj Vama.

Pretražite na Internetu bilo kakve detalje vezane za takmičenje – mnoge prevare mogu biti otkrvene na ovaj način.

Nikada ne šaljite novac, i ne dajte podatke sa kreditne kartice ili podatke sa onlajn naloga ili kopije važnih ličnih dokumenata nikome koga ne znate i kome ne verujete.

Izbegavajte bilo šta što zahteva isplatu putem novčane uputnice, bankovnog transfera, prenosa međunarodnih novčanih sredstava, prethodno uplaćenog novca na kartici ili elektronskog prenosa sredstava. Novac poslat ovim putem se teško vraća.