Prevare u poslu i zaposlenju

posao-zaposlenje-klupko.png

Prevare u poslu i zaposlenju Vas mame da predate svoj novac nudeći Vam ’zagarantovan’ način da brzo zaradite ili dobijete posao sa velikom platom bez mnogo truda.

Kako ova prevara funkcioniše?

Prevarant Vas kontaktira putem imejla, pisma ili telefona, nudeći Vam posao koji zahteva vrlo malo truda pri čemu dobijate visoke naknade ili zagarantovan način da brzo zaradite. Možete čak nabasati na lažne poslovne prilike na internet stranicama klasifikovanih reklama.

Posao na ponudu možete zahtevati od Vas da radite nešto jednostavno kao što je punjenje koverti ili sastavljanje proizvoda koristeći materijale koje morate da kupite od ’poslodavca’. Da biste prihvatili posao, morate kupiti početni pribor ili materijale koji su potrebni za posao ili šemu.

Ukoliko platite naknadu, možda nećete ništa dobiti, ili ono što dobijete možda neće biti ono što ste očekivali ili što Vam je bilo obećano. Na primer, umesto ’poslovnog plana’, mogu Vam biti poslate instrukcije kako da navedete ostale ljude da se pridruže šemi.

Nakon završetka Vašeg posla, prevarant će odbiti da Vam plati deo posla ili za sav posao, pod izgovorom da takav posao ne ispunjava standarde.

Drugi tip prevara u poslovnim prilikama zahteva od Vas da koristite svoj bankovni račun da biste primili ili prosledili isplate za inostranu kompaniju. Prevaranti Vam obećavaju procenat od provizije za svaku uplatu koju prosledite. Ovo liči na pranje novca što predstavlja zločin.

Ukoliko date svoje podatke iz banke, prevarant ih može iskoristiti da ukrade Vaš novac ili počini druge neovlašćene radnje.

Znaci upozorenja

Naišli ste na reklamu ili dobijate imejl, pismo ili telefonski poziv koji nudi zagarantovan prihod ili posao.

U poruci stoji da se može dosta zaraditi uz malo truda koristeći Vaš lični kompjuter, ili garantuje visoke povrate novca.

Poruka nije namenjena lično Vama.

U poruci se traže Vaši lični podaci ili naknada za više informacija o poslu ili materijalima za početak rada.

U poruci se nalazi adresa ulice, samo poštanski broj ili imejl adresa. Traže od Vas da prebacite novac u ime drugog, što se može smatrati pranjem novca.

Zaštitite se

Budite sumnjičavi prema neželjenim ponudama za ’rad od kuće’, ili poslovne ponude, naročito one koje nude ’zagarantovan prihod’ ili zahtevaju od Vas da platite naknadu unapred.

Ukoliko posao uključuje pravljenje ili prodaju određene vrste proizvoda ili usluge, saznajte da li zapravo postoji tržište za prodaju takvog nečeg.

Pitajte za preporuke od drugih ljudi koji su se bavili takvim poslom ili koristili proizvod, i potrudite se da porazgovarajte sa tim ljudima.

Ne poslujte sa poslovođom ili kompanijom čija adresa ulice nije navedena, jer ih može biti teško kontaktirati ili ući im u trag kasnije.

Izbegavajte bilo kakve dogovore sa strancem koji traži uplatu unapred putem novčane uputnice, bankovnog transfera, prenosa međunarodnih novčanih sredstava, prethodno uplaćenog novca na kartici ili elektronskog prenosa sredstava, kao što je bitkoin. Povrat novca se teško vraća na ovakav način.

Nikada se nemojte složiti da prebacite novac u ime drugog – ovo je pranje novca i smatra se zločinom.

Teme: posao