Pretnje po život, hapšenjem i druge

pretnje-po-zivot-klupko.png

Pretnje po život, hapšenjem i druge uključuju zahteve prevaranata da isplatite novac koji navodno dugujete i pretnji ako ne sarađujete.

Kako ova prevara funkcioniše?

Ovakve pretnje su smišljene da bi Vas zaplašili da predate novac i mogu uključiti pretnje po život.

Prevarant Vas može pozvati i pritisnuti da platite istog momenta, da Vam zaprete hapšenjem ili pričom da će poslati policiju Vašoj kući ako odbijete. Prevaranti će takođe slati imejlove tvrdeći da dugujete novac za nešto kao što je kazna za brzu vožnju, dug poreskoj upravi, ili neplaćeni račun.

Prevaranti su poznati po tome što su im ranjivi ljudi meta, kao što su stari i novopristigli migranti. Često će oponašati Vladine službenike iz agencija kao što su Departman za Imigracionu i pograničnu zaštitu, Departman za socijalnu pomoć ili Agencija Vlade, i Autralijska Federativna policija. Prevaranti će Vam reći da postoje problemi sa Vašim imigracionim papirima ili statusom vize i da Vam preti deportacija ako ne platite naknadu da bi se ispravile greške.

U sličnim prevarama, žrtve će telefonom kontaktirati prevarant koji će se pretvarati da dolazi iz Australijske poreske uprave (ATO). Prevarant će tražiti da se plati izuzetno visok poreski dug i prete da će uhapsiti ili preduzeti potrebne zakonske mere ako se ne povinujete. Prevaranti se takođe mogu pretvarati da potiču iz organizacija od poverenja ili dobavljača telekomunikacija, Australijske pošte, banke, agencija za sporovođenje zakona. Mogu koristiti imejl kako bi slali lažne fakture ili naplate, da prete da će otkazati pružanje usluga ili naplate kaznu za prekoračenje, ukoliko momentalno ne platite račun.

Prevara je poslata imejlom, vrlo je verovatno da sadrže prilog ili link ka lažnoj internet stranici, gde će od Vas tražiti da preuzmete dokaz o ’uplatnici’, ’kazni’, ili ’detaljima dostave’. Otvaranje priloga ili preuzimanje fajla može zaraziti Vaš komjuter zlonamernim softverom.

Prevara je osmišljena da Vas uplaši da predate svoj novac bez traženja dodatne pomoći ili informacija.

Znaci upozorenja

Iznenada primate telefonski poziv od nekoga ko tvrdi da dolazi iz Departmana Vlade, agencije za prikupljanje dugova ili agencije od poverenja.

Može Vam biti ostavljena poruka na sekretarici, pri čemu će Vas zamoliti da okrenete broj telefona.

Pozivatelj će tvrditi da postoje problemi sa Vašim imigracionim formularima ili statusom vize.

Pozivatelj će Vam reći da, da bi se problem rešio, morate platiti naknadu ili kaznu.

Pozivatelj će možda tražiti Vaše lične podatke, kao što su podaci iz pasoša, dan rođenja ili bankovni podaci.

Pozivatelj će možda tvrditi da će Vam policija doći na vrata ako momentalno ne platite kaznu i uhapsiti Vas ako ne platite naknadu ili kaznu.

Zaštitite se

Nemojte se osećati pod pritiskom od strane pozivatelja koji preti. Zastanite, razmislite i proverite da li je njihova priča tačna.

Vladina agencija ili kompanija od poverenja nikada Vam neće tražiti da platite neobičnim načinima kao što su poklon kartice ili kartice iz radnje, iTunes vaučeri, bankovnim transferom ili bitkoinima.

Ako primite telefonski poziv od nekoga ko Vam preti ili traži da platite kaznu, spustite slušalicu i ne odgovarajte.

Ne koristite kontakt podatke koje pruža pozivatelj. Potvrdite njihov identitet tako što ćete pozvati relevantnu organizaciju direktno – pronađite ih putem nezavisnog izvora kao što je imenik, prošli račun ili onlajn pretragom.

Ne odgovarajte na tekstualne poruke niti mejlove. Ako to učinite, prevaranti će zastrašivanje dovesti na viši nivo i pokušaje da dobiju Vaš novac.

Nikada ne šaljite, ne dajte podatke sa kredite, podatke onlajn naloga niti lične informacije bilo kome koga ne znate i kome ne verujete, a naročito ne putem imejla ili preko telefona.

Ako ste zabrinuti za svoju sigurnost, kontaktirajte policiju.

Teme: iznuda