Zlonamerni i ucenjivački softveri

zlonamerni-softver-klupko.png

Zlonamerni trikovi da instalirate softver koji daje priliku prevarantima da pristupa Vašim fajlovima i uđu u trag onome što radite, dok ucenjivački softveri zahtevaju isplatu kako bi ’otključali’ Vaš kompjuter i fajlove.

Kako ova prevara funkcioniše?

Zlonamerni softver

Prevaranti koji deluju putem zlonamernog softvera šalju imejlove ili poruke na društvenim mrežama i imaju za nameru da budu na nečem aktuelnom- vestima, događaju ili nečemu ’interesantnom’.

Ako kliknete na link, možda će Vas odvesti na lažnu internet stranicu koja možda izgleda kao prava, popunjena logoima i brendiranjem legitimnih sajtova. Da biste pogledali video snimak, tražiće od Vas da instalirate neki softver, kao što je ’codec’ da pristupite video formatu. Ako preuzmete softver, Vaš kompjuter će biti zaražen zlonamernim softverom(malicioznim softverom).

Drugi način da se zakači zlonamerni softver je kroz internet stranice i iskačuće prozore, koji nude ’besplatno’ preuzimanje fajlova, uključujući muziku, filmove i igrice ili besplatan pristup sadržaju, kao na primer, sajtovima za odrasle.

Prevare putem zlonamernih softvera instaliranjem softvera na Vaš kompjuter, koji omogućava prevarantima da pristupe Vašim fajlovima ili prate šta radite na komjuteru. Prevaranti koriste ove informacije da bi ukrali Vaše lične podatke i počine neovlašćene radnje. Možda će neovlašćeno kupovati preko interneta ili koristiti Vaš identitet da bi naloge u bankama, telefonu ili energetskim uslugama. Možda će uzeti pozajmice ili izvesti neke druge ilegalne poslove pod Vašim imenom, ili će čak i prodati Vaše informacije drugim prevarantima za dalju ilegalnu upotrebu.

Ucenjivački softveri

Ucenjivački softver je vrsta zlonamernog softvera koji blokira ili ograničava pristup Vašem kompjuteru ili fajlovima i zahteva da se prevarantu plati otkup da bi otključali.

Zaraženi kompjuteri često prikazuju poruke kojima Vas ubeđuju da platite otkup. Prevaranti se mogu pretvarati da su iz policije i tvrdiće da ste počinili nezakonitu radnju i da morate da platite kaznu, ili jednostavno mogu zahtevati isplatu u zamenu za ’ključ’ da bi otključali Vaš komjuter.

Ako platite otkup, niko Vam ne garantuje da će Vam otključati kompjuter.

Znaci upozorenja

Iznenada dobijate imejl ili poruku na društvenim mrežama koja tvrdi da sadrži linkove sadržaja aktuelnih novosti ili nečega ’interesantnog’ i traži od Vas da preuzmete softver kako biste videli materijal.

Muzički fajlovi, igrice, ili pristup sajtovima za odrasle se besplatno nude ako preuzmete određeni program ili se složite sa iskačućim prozorom.

Iskačući prozori počinju da se pojavljuju na ekranu Vašeg komjutera. Mogu sadržati jednostavna pitanja ili dugme gde piše ’zatvori’.

Primećujete nove ikonice na ekranu Vašeg kompjutera ili Vam kompjuter nije tako brz kao inače.

Prišli su Vam prevaranti ili ste postali žrtva još jedne prevare pri kojoj su svi Vaši lični ili finansijski podaci već poznati.

Zaštitite se

Ne otvarajte priloge i ne klikajte na linkove ili poruke na društvenim mrežama koje ste dobili od stranaca – samo pritisnite dugme za brisanje.

Ako želite da pristupite snimku ili informaciji o najvažnijim ili najnovijim vestima, koristite pouzdan izvor, a ne nepoznat link na internetu.

Izbegavajte besplatno preuzimanje ili pristup internet sajtovima, kao što su muzika, igrice i sajtovi za odrasle, jer Vam mogu biti instalirani štetni programi, a da i ne znate.

Uvek osigurajte svoj kompjuter ažuriranim anti-virus ili anti-špijunskim softverom i dobrim zaštitnim zidom. Kupujte kompjuter i anti-virus softver samo iz pouzdanog izvora.

Koristite softver svog kompjutera da odradite proveru na viruse, ukoliko smatrate da je sigurnost Vašeg komjutera ugrožena. Ako i dalje sumnjate, kontaktirajte svog dobavljača anti-virus programa ili specijalistu za kompjutere.

Držite svoju radnu mrežu, kompjutere i mobilne uređaje sigurnim. Redovno ažurirajte svoj sigurnosni softver, promenite šifre i pravite sigurnosnu kopiju. Skladištite svoje sigurnosne kopije na drugom mestu i van internet mreže.