Prevare u ulaganju

prevare-u-ulaganju-klupko.png

Prevare u ulaganju uključuju da Vi ili Vaša kompanija uložite deo novca uz obećanje o nepouzdanoj finansijskoj šansi.

Uobičajeni primeri prevare u ulaganju

Nasumični poziv o ulaganju

Prevarant tvrdi da je broker na berzi ili menadžer portfolia koji poziva Vas i često nudi finansijski i savet o ulaganju. Tvrdiće da je ono što nude niskorizično i daće Vam brze i visoke povrate novca i ohrabriti Vas da uložite u inostranu kompaniju. Ponuda prevaranta će zvučati legitimno i možda će imati izvore kojima bi potkrepili svoje tvrdnje. Biće uporni i možda će Vas zvati iznova i iznova.

Prevarant će možda tvrditi da im nije potrebna licenca Investicionog fonda ili da su priznati od strane pravog Vladinog nadzornika ili je povezan sa stvarnom kompanijom.

Ulaganja predložena u ovoj vrsti nasumičnih poziva su obično deonice, hipoteke ili šeme visokog povrata novca u nekretninama, opcije trgovanja, ili trgovina stranim valutama. Prevarant poslove obavlja iz inostranstva i neće imati licencu Investicionog fonda.

Promovisanje deonica i dobre dojave

Prevarant Vas ohrabruje da kupite deonice kompanije za koju predviđaju da će se njena vrednost povećati. Možete biti kontaktirani imejlom ili će poruka biti objavljena na forumu. Poruka će izgledati kao poverljiva informacija i kao stresna situacija pri kojoj morate da reagujete brzo. Prevarant pokušava da poveća cenu deonica, tako da mogu da prodaju one koje su već kupili i naprave ogromnu zaradu. Vrednost deonica će, zatim, dramatično opasti.

Ukoliko uložite, zadesiće Vas ogroman gubitak ili deonice koje su virtuelno bezvredne.

Seminari o ulaganju

Seminare o ulaganju promovišu perspektivni motivacioni govornici, eksperti ulaganja, milioneri koji su sami uspeli, i koji će Vam dati ekspertske savete o ulaganju. Smišljeni su da Vas ubede da pratite visokorizične strategije ulaganja kao što su pozajmiljivanje velikih svota novca kako bi kuili nekretninu ili ulaganja koja uključuju pozajmljivanje novca bez sigurnosne osnove i drugih rizičnih uslova.

Promoteri zarađuju tako što Vam naplaćuju kotizaciju, prodajući preskupe izveštaje ili knjige i prodajući ulaganja i nekretnine bez mogućnosti da dobijete nezavistan savet. Ulaganja na ponudu su generalno precenjena i možda ćete na kraju platiti naknade i proviziju za koje Vas promoteri nisu obavestili. Prodajne taktike visokog pritiska ili lažne i oblamanjujuće tvrdnje često se koriste da bi Vas naterali da uložite, kao što je zagarantovana kirija, ili sniženja pri kupovini plana.

Ako uložite, postoje velike šanse da ćete izgubiti novac.

Penzija

Prevare penzionera Vam nude pristup Vašem super fondu, često kroz samoupravljački fond ili uz nadoknadu. Ponudu može dati finansijski savetnik, ili prevarant koji se pretvara kao savetnik. Prevarant Vas može zamoliti da se složite sa pričom kako bi osigurao rano puštanje Vašeg novca, a zatim, pretvarajući se kao Vas finansijski savetnik, prevariće Vaš Fond za penzijsko osiguranje da isplate Vaše super beneficije direktno njima. Čim dobiju Vaš novac, prevaranti mogu uzeti visoke ’naknade’ iz oslobođenog fonda i ostaviti Vas praznih ruku.

Ne možete legalno pristupiti sačuvanom delu Vašeg superfonda dok ne budete imali između 55 i 60 godina, zavisno od toga koje ste godine rođeni. Postoje određeni izuzeci kao što je ogromne finansijske poteškoće ili na osnovu saosećanja – ali, bilo ko, ko u suprotnom nudi rani pristup Vašem super fondu ne radi po zakonu.

Znaci upozorenja

Primate telefonski poziv ili kontinuirane pozive, od nekoga ko nudi nepoželjne savete o ulaganju. Mogu pokušati da Vas drže na vezi dugo vremena ili Vas mogu pokušati prebaciti na razgovor sa starijim kolegom. Rečeno Vam je da morate brzo da reagujete i uložite ili ćete propustiti priliku.

Primate imejl od stranca koji nudi savet o ceni deonice određene kompanije. Ne mora biti upućeno Vama direktno, a može i odavati utisak da je greškom poslato Vama.

Na reklami ili seminaru se mogu čuti tvrdnje kao što su ’ulaganje bez rizika’, ’postanite milioner za tri godine’, ili ’brzo se obogatite’.

Pozvani se da prisustvujete besplatnom seminaru, ali naknade za dalje učestvovanje su jako visoke. Prevarant, koji se pretvara kao promoter, može Vam ponuditi pozajmicu kako biste pokrili i troškove prisustva na dodatnim seminarima, kao i troškove ulaganja.

Vidite reklamu koja obećava brz i lak način da ’otključate’ svoju penziju rano.

Zaštitite se

Ne dajte svoje podatke nepoželjno pozivaocu i ne odgovarajte na poruke u kojima se nudi finansijski savet ili prilike za ulaganje – samo spustite slušalicu i izbrišite imejl.

Ne verujte u prilike za ulaganje, pri kojima se obećavaju visoki povrati novca uz malo ili nikako rizika.

Ne dozvolite da neko vrši pritisak nad Vama da donesete odluku vezanu za Vaš novac i ulaganje i nikada se ne obavezujte na neko ulaganje na seminaru – uvek tražite nezavistan pravni ili finansijski savet.

Ne odgovarajte na imejlove stranaca koji nude predviđanja o deonicama, obaveštenja ili savete o ulaganju. Ako smatrate da je ponuda da kupite deonice legitimna, uvek proverite popis kompanije na razmeni deonica zbog njene trenutne vrednosti i skorašnjeg učinka u deonicama. Neke ponude da se otkupe Vaše deonice mogu biti jako ispod nivoa vrednosti na tržištu.

Nikada se ne obavezujte na ulaganje na seminaru- uvek posvetite vreme razmatranju prilike i potražite nezavistan finansijski savet.

Ako imate ispod 55 godina, pazite se ponuda promovisanja lakog pristupa Vašim sačuvanim povlasticama penzije. Ako ilegalno pristupite Vašem superfondu rano, možete se suočiti sa kaznama o poreskom pravu.

Teme: investicije