Zabavljanje i ljubavne veze

zabavljanje-veze-klupko.png

Kako ova prevara funkcioniše

Prevare preko zabavljanja i ljubavnih veza često se odvijaju na onlajn internet stranicama za zabavljanje, ali prevaranti takođe mogu koristiti društvene mreže ili imejl da stupe u kontakt sa Vama. Znaju čak i da upute telefonski poziv svojim žrtvama kao prvo predstavljanje. Ove prevare se takođe zovu ’pecanje soma’.

Prevaranti često prave lažne onlajn profile koji su smišljeni s namerom da Vas namame. Mogu koristiti izmišljena imena, ili na prevaru uzeti identitet pravih, verodostojnih ljudi, kao što je vojno osoblje, humanitarci ili eksperti koji rade u inostrantstvu.

Prevaranti preko zabavljanja i ljubavnih veza iskazuju jaka osećanja prema Vama u relativno krattkom vremenskom periodu, i predložiće Vam da vezu sklonite sa internet stranice na neko intimnije mesto, kao što je telefon, imejl, ili instant dopisivanje. Često tvrde da su iz Australije ili druge zapadnjačke zemlje, ali putuju ili rade u inostranstvu.

Prevaranti će pričati naširoko kako bi pridobili Vašu naklonost i poverenje, kao što je obasipanje ljubavnim rečima, deljenje ’ličnih informacija’, ili čak slanje poklona Vama. Možda će im biti potrebni meseci da izgrade nešto za šta osećaju da je ljubavna veza za ceo život, a možda će se i pretvarati da rezervišu let da bi došli do Vas, ali nikada stvarno ne dođu.

Čim pridobiju Vaše poverenje, i spuste Vaš gard, pitaće Vas (bilo suprtilno ili direktno) za novac, poklone ili Vaše bankovne podatke ili podatke sa kreditne kartice. Takođe Vam mogu tražiti da šaljete slike ili video snimke Vas samih, naročito one intimnije prirode.

Često će se prevarant pretvarati da mu je potreban novac za neku vrstu ličnog hitnog slučaja. Na primer, mogu tvrditi da imaju teško bolesnog člana porodice, kojem je potrebna hitna medicinska nega kao što je skupa operacija, ili da prolaze kroz finansijske poteškoće, jer ih je poterao maler kao što je bankrot ili pljačkanje na ulici. Prevarant takođe može tvrditi da želi da putuje da bi Vas posetio, ali ne može to da priušti, osim ako Vi ne budete u mogućnosti da mu posudite novac da pokrije troškove leta ili nečega u vezi sa putovanjem.

Ponekad će Vam prevarant poslati vredne predmete kao što su laptop kompjuteri ili mobilni telefoni i zamoliti Vas da ih ponovo pošaljete negde. Izmisliće neki razlog zašto moraju da pošalju robu, ali ovo je samo njihov način da prikriju kriminalnu aktivnost. Kao alternativu, mogu Vas zamoliti da sami kupite robu i pošaljete je negde. Možda će Vas čak zamoliti da primite novac na bakovni račun i prosledite ih nekom drugom.

Upozorenje - Prethodno navedeni primeri su najverovatnije oblici pranja novca, što je kršenje zakona. Nikada ne pristajte da prebacite novac nekom drugom.

Ponekad će Vam prevarant reći za veliku svotu novca ili zlato koje moraju da pošalju u inostranstvo i nude Vam deo toga. Reći će Vam da im je potreban Vaš novac da pokriju administrativne troškove ili takse.

Prevare putem zabavljanja i ljubavnih veza takođe mogu predstavljati opasnost za Vašu ličnu sigurnost, jer su često deo međunarodnih kriminalnih mreža. Prevaranti mogu pokušati da namame svoje žrtve u inostranstvu, izlažući Vas opasnim situacijama sa tragičnim posledicama.

Bez obzira na koji ste način prevareni, na kraju možete izgubiti dosta novca. Prevare putem zabavljanja i ljubavnih veza izvlače Australijancima milione svake godine.Novac koji pošaljete prevarantima je skoro nemoguće vratiti i, štaviše, možete osećati dugotrajnu emotivnu izdaju od strane nekoga za koga ste mislili da Vas voli.

Znaci upozorenja

Upoznajete nekog onlajn, i nakon nekoliko susreta, oni izražavaju jaka osećanja prema Vama, i pitaju Vas da ćaskate tajno. Ukoliko ste se upoznali na stranici za zabavljanje, pokušaće i uspeće da Vas udalje sa stranice i komunicirati putem ćaskanja ili imejla.

Njihov profil na onlajn internet stranici za upoznavanje ili njihovoj Fejsbuk stranici nisu dosledni onome što Vam govore. Na primer, njihova profilna slika izgleda drugačije nego što su Vam sebe opisali, ili kažu da su fakultetski obrazovani, a njihov engleski je loš.

Nakon što zadobiju Vaše poverenje – često čekajući nedeljama, mesecima ili čak godinama – ispričaju Vam razrađenu priču, i traže novac, poklone ili Vaš bankovni račun/podatke sa kreditne kartice. Njihove poruke su često loše napisane, nejasne i vrlo brzo dobijaju na intennzitetu, od predstavljanja do ljubavi.

Ukoliko ne pošaljete novac momentalno, njihove poruke i pozivi postaju sve očajniji, uporniji i direktniji. Ako ga, pak, pošaljete, nastaviće da traže da pošaljete još. Ne održe svoja obećanja i uvek imaju izgovor zašto ne mogu da putuju da bi Vas upoznali, i zašto im uvek treba još novca.

Zaštitite se

Nikada ne šaljite novac nekome koga niste lično upoznali.

Uvek razmotrite mogućnost da pristup može biti prevara, naročito ako se javljaju navedeni znaci za upozorenje. Kada donosite odluke, pokušajte da izbegnete emotivnost, koliko god da je ’prospektivni partner’ brižan i istrajan.

Pretražite internet po slici Vašeg poštovaoca kako bi Vam pomoglo da odredite da li zaista ono za šta se izdaju. Možete koristiti usluge pretrage po slici na Google-u i Tin Eve-u.

Obratite pažnji na speling i gramatičke greške, nedoslednost u njihovim pričama i druge znakove koji ukazuju da je to prevara, kao na primer, da kamera ne radi, ako želite da se čujete preko Skajpa.

Budite oprezni pri deljenju ličnih fotografija ili video snimaka sa prospektivnim partnerima, naročito ako ih niste ranije upoznali. Prevaranti su poznati po ucenjivanju svoje mete koristeći kompromišući materijal.

Ako se složite da lično upoznate prospektivnog partnera, recite porodici i prijateljima gde idete. Radar za prevare strogo preporučuje da ne putujete u inostranstvo da se nađete sa nekim koga nikad pre niste upoznali.

Čuvajte se molbi za novac. Nikada ne šaljite novac i ne dajte podatke sa kreditne kartice, podatke sa onlajn naloga ili kopije važnih ličnih dokumenata bilo kome koga ne znate niti mu verujete.

Izbegavajte bilo kakve dogovore sa strancem koji traži da uplatite unapred, putem novčane uputnice, bankovnog transfera, međunarodnog transfera sredstava, prethodno uplaćenog novca na kartici ili elektronskog prenosa sredstava, kao što je bitkoin. Novac se retko može povratiti na ovaj način. Nemojte da se složite da novac prosledite nekom drugom: pranje novca je zločin.

Vodite računa koliko ličnih informacija delite na internet stranicama društvenih mreža. Prevaranti mogu iskoristiti Vaše informacije ui slike da stvore lažni identitet ili da im postanete meta.