Klasifikovane prevare

klasifikovane-prevare-klupko.png

Klasifikovane prevare nasamaruju onlajn kupce na klasifikovanim internet stranicama da pomisle da imaju posla sa legitimnim kontaktom, ali je to u stvari, prevarant.

Kako ova prevara funcioniše

Za kupce

Prevaranti će se pretvarati da su stvarni kupci i postavljaće lažne reklame na internet stranicama klasifikovanih reklama, na štampanim klasifikovanim reklamama, a Vama se mogu približiti putem imejla ili na platformama društvenih mreža.

Mogu reklamirati bilo šta, od nekretnina za izdavanje ili smeštaja, ljubimce, polovne automobile, čamce, bicikle, kamp kućice i konje. Slike i drugi detalji mogu čak biti uključeni – često bivaju kopirani sa prave reklame prodavca. Da bi namamili što veći broj žrtava na brzinu, prevarant reklamira proizvod po niskoj ceni, često dosta nižoj, za razliku od sličnih proizvoda na istoj stranici.

Kad postanete zainteresovani za artikal, prevarant može da tvrdi kako putuju, ili su se odselili u inostranstvo, i da će agent dostaviti robu prema priznanici o plaćanju. Nakon priznanice, možete primiti lažni imejl sa računom, u kojem se tvrdi da se nalazi na internet stranici dobavljača sigurne naplate, međutim, robu nećete dobiti i nećete biti u mogućnosti da kontaktirate prodavca.

U slučaju izdavanja nekretnina, prevarant će se pretvarati da je vlasnik nekretnine ili stanodavac i postaviće lažnu kopiju stvarne reklame za nekretninu za izdavanje. Ukoliko postanete zainteresovani, prevarant će nalaziti opravdanje zašto ne možete da pogledate nekretninu, često naglašavajući da su u inostranstvu. Ako i pored toga ostanete zainteresovani, tražiće obveznice od Vas, kiriju ili depozite unapred. Nikada nećete dobiti ključ te nekretnine, a prevarant će nestati sa Vašim novcem.

Za prodavce

Ako reklamirate svoje artikle za prodaju putem štampanih i onlajn klasifikovanih reklama, čuvajte se prevaranata koji se pretvaraju kao stvarni kupci. Prevaranti mogu izmisliti priču kako im je potrebna Vaša pomoć da plate agenta ili treće lice za početne troškove, kao što su prevoz ili osiguranje. Mogu Vam ponuditi nadoknadu ovih troškova.

Kao alternativu, prevarant Vam može poslati ček na više novca od dogovorene prodajne cene. Prevarant će izmisliti izgovor zašto plaća previše, kao što je pokrivanje troškova agenta ili dodatnih troškova dostave ili kao jednostavnu ljudsku grešku. Prevarant će Vas, zatim, zamoliti da refundirate višak- obično putem onlajn bankarstva, karticu na koju je prethodno uplaćen novac, ili bankovnog transfera – pre nego što otkrijete da je njihov ček bez pokrića. Pogledate Prevare prekomernog plaćanja za dalje informacije.

U oba slučaja, izgubićete novac koji ste dali prevarantu, a ukoliko ste već poslali artikal koji prodajete, izgubićete i njega, takođe.

Znaci upozorenja

Za kupce

Za prodavce

Zaštitite se

Za kupce

Za prodavce