Kupovina ili prodaja

Klasifikovane prevare

Klasifikovane prevare nasamaruju onlajn kupce na klasifikovanim internet stranicama da pomisle da imaju posla sa legitimnim kontaktom, ali je to u stvari, prevarant.

Lažna naplata

Prevare lažne naplate zahtevaju od Vas ili Vaše kompanije da platite lažne fakture u popisima imenika, reklamiranje, uklanjanje naziva domena ili opreme za kancelariju koju niste naručili.

Zdravstveni i medicinski proizvodi

Putem prevare vezane za zdravstvene i medicinske proizvode, mogu Vam po niskim cenama biti prodati proizvodi za zdravstvenu zaštitu, koje nikada nećete dobiti, ili da Vam daju lažna obećanja o njihovim proizvodima “koji leče sve”, lekovima i tretmanima.

Usluge posebne mobilne tarife

Prevaranti prave takmičenja u tekstualnim porukama ili prevare u kviz igrama, da bi Vam poziv ili poruka bio naplaćen užasno mnogo, kada odgovorite kada odgovorite na nepoželjnu tekstualnu poruku na Vašem mobilnom ili pametnom telefonu.

Prevare putem onlajn kupovine

Pod prevarama putem onlajn kupovine podrazumeva se da se prevaranti pretvaraju da su legitimni onlajn prodavci, bilo da je u pitanju lažna internet stranica ili lažna reklama na sajtu pravog maloprodajnog objekta.

Prevare preplaćenih iznosa

Prevare preplaćenih iznosa funkcionišu tako što traže da “refundirate” prevarantu koji je poslao previše novca za nešto što prodajete.

Vidovnjaci i proroci

Prevare pomoću vidovnjaka i proroka su smišljene da Vas obmanu, obično nudeći “pomoću” u zamenu za novčanu nadoknadu.