Prevare putem onlajn kupovine

onlajn-kupovina-klupko.png

Pod prevarama putem onlajn kupovine podrazumeva se da se prevaranti pretvaraju da su legitimni onlajn prodavci, bilo da je u pitanju lažna internet stranica ili lažna reklama na sajtu pravog maloprodajnog objekta.

Kako ova prevara funkcioniše

Dok su mnogi onlajn prodavci legitimni, prevaranti, nažalost, mogu iskoristiti anonimnost interneta da oderu naivne kupce.

Prevaranti koriste najnoviju tehnologiju da naprave lažnu internet stranicu maloprodajnog objekta, koja izgleda kao prava onlajn maloprodajna radnja. Mogu koristiti prefinjeni dizajn i šemu, eventualno ukradene logoe, pa čak i naziv domena ’.com.au ’ i ukradeni Poslovni Broj Australije.

Mnoge od ovih stranica nude luksuzne proizvode kao što su popularni brendovi odeće, nakit i elektronika po veoma niskim cenama. Ponekad ćete dobiti proizvod koji ste platili, ali će isti biti lažni, a ponekad nećete ništa ni dobiti.

Najveće upozorenje da je internet stranica maloprodaje prevara jeste način plaćanja. Prevaranti će Vam često tražiti da platite koristeći novčanu uputnicu, karticu na koju je prethodno uplaćen novac, ili elektronskim prenosom novca, ali, ukoliko pošaljete svoj novac na ovaj način, teško ćete ga ponovo videti ili dobiti kupljeni proizvod.

Novija verzija prevara putem onlajn kupovine uključuje platforme društvenih mreža da postavi lažne onlajn radnje. Otvore radnju na kratko, često prodavajući lažnu brendiranu odeću ili nakit. Nakon određenog broja načinjenih prodaja, radnje nestaju. Takođe koriste društvene mreže da bi reklamirali svoje lažne internet stranice, tako da, ne verujte stranici samo zato što ste je videli na reklami ili zato što je podeljena na društvenim mrežama. Najbolji način da otkrijete lažnog prodavca ili prevaru putem onlajn kupovine na društvenim mrežama je da pretražite utiske pre kupovine.

Znaci upozorenja

Proizvod se reklamira po neverovatno niskoj ceni, ili se reklamira kao da ima sjajnu korist ili svojstva koja zvuče previše dobro da bi bila istinita. Druga partija insistira na momentalnom plaćanju ili plaćanju putem transfera elektronskih fondova ili elektronskim prenosom novca. Mogu insistirati da platite unapred za vaučere pre nego što pristupite jeftinom aranžmanu ili darivanju. Radnja čije je sedište društvena mreža je potpuno nova i prodaje proizvode po vrlo niskim cenama. Na sajtu radnje postoje samo određene informacije o dostavi i drugim polisama.

Onlajn maloprodaja ne obezbeđuje adekvatne informacije o privatnosti, odredbama i uslovima korišćenja, rešavanje sporova ili kontakt podatke. Sedište prodavca može biti u inostranstvu ili prodavac ne dozvoljava plaćanje servisima koji imaju sigurne metode kao što je PayPal ili transakcija sa kreditne kartice.

Zaštitite se

Proverite da li se na internet stranici ili stranici na društvenim mrežama nalazi polisa refundiranja ili povrata novca, i da iste deluju ispravno. Bolji sajtovi za onlajn kupovinu i aukciju imaju detaljno objašnjen način žalbe ili rukovanje postupkom otkazivanja narudžbine u slučaju da nešto krene po zlu.

Kad plaćate preko interneta, platite koristeći samo siguran servis za plaćanje – potražite URL koji počinje sa ’https’ i simbol zaključanog katanca ili pružaoca platnih usluga kao što je PayPal. Dvaput razmislite pre korišćenja virtuelne novčane valute kao što je bitkoin- oni ne zaštićuju na isti način kao drugi načini transakcije, tako da ne možete vratiti novac nazad jednom kad ga pošaljete.

Izbegavajte bilo kakve dogovore sa strancima koji traže uplatu unapred putem novčane uputnice, bankovnog transfera, prenosa međunarodnih novčanih sredstava, prethodno uplaćenog novca na kartici ili elektronskog prenosa sredstava, kao što je bitkoin. Povrat novca se teško dobija na ovakav način. Nikada ne šaljite novac i ne dajte podatke sa kreditne kartice ili onlajn naloga nikome koga ne znate niti mu verujete.

Teme: shopping