Usluge posebne mobilne tarife

mobilne-tarife-klupko.png

Prevaranti prave takmičenja u tekstualnim porukama ili prevare u kviz igrama, da bi Vam poziv ili poruka bio naplaćen užasno mnogo, kada odgovorite kada odgovorite na nepoželjnu tekstualnu poruku na Vašem mobilnom ili pametnom telefonu.

Kako ova prevara funkcioniše?

Nepoželjne tekstualne poruke mogu sadržati poziv da se pridružite takmičenju za veliku nagradu – na primer, za pametni telefon, tablet ili poklon vaučere poznate maloprodajne radnje. Zahtevaće od Vas da odgovorite tekstualnom porukom. Takođe ćete možda dobiti imejl ili naići na onlajn iskačući prozor, koji od Vas traži da ukucate Vaš broj mobilnog telefona kako biste preuzeli nagradu, koju ste, navodno, osvojili. Ponekad se ovakve prevare kriju iza “ankete kupaca”, pri kojoj se traži Vaš broj mobilnog telefona.

Kao alternativu, u poruci Vas mogu pozvati da učestvujete u takmičenju kviz igre za veliku nagradu, uz uslov da tačno odgovorite na određeni broj pitanja. Prva serija pitanja će biti veoma laka – prevaranti ovo namerno rade kako bi Vas ohrabrili da nastavite da plaćate. Međutim, zadnje ili dva zadnja pitanja na koja treba da odgovorite da biste preuzeli ’nagradu’ mogu biti izuzetno teška ili nemoguća da se odgovore tačno ili možda će Vam čak i tražiti da pogodite neki broj.

Prevaranti zarađuju tako što Vam jako puno naplaćuju tekstualne poruke koje šaljete; kao i dodatne poruke koje oni šalju Vama. Ove naplate Vam neće predočiti, a one mogu koštati i po četiri dolara za one koje šaljete i primate. Možda ćete i automatski biti pretplaćeni na tekuće naplate. Nećete otkriti ove naplate dok Vaš telefonski obračun ne bude raščlanjen po stavkama.

Znaci upozorenja

Primate tekstualnu poruku, koja može delovati kao reklama, nudeći Vam priliku da osvojite veliku nagradu ako pošaljete povratnu poruku i na taj način učestvujete u takmičenju.

U tekstualnoj poruci piše da možete osvojiti veliku nagradu ako učestvujete u kviz takmičenju putem tekstualne poruke. Prva poruka može čak i sadržati lagano pitanje da bi Vas namamili.

Tekstualna poruka (ili reklama) ne sadrži sve odredbe i uslove, niti opciju ’odustajanje’ kako biste prestali da primate još poruka.

Zaštitite se

Ne odgovarajte na tekstualne poruke niti propuštene pozive od brojeva koje ne poznajete.

Tražite SMS ili MMS brojeve koji počinju sa 19, ili brojeve telefona koji počinju sa 190. Ovi se naplaćuju po skupljoj tarifi, ponekad čak i za primanje poruke, što može biti jako skupo.

Kontaktirajte Vašeg pružaoca usluga mobilne telefonije da biste pitali za broj – oni će znati da li potpada pod usluge skuplje tarife. Zamolite svog mobilnog provajdera da stavi bar na usluge po skupljoj tarifi (brojevi na 190) u dolazećem i odlazećem saobraćaju.

Ako niste želeli da učestvujete i i dalje primate poruke, kontaktirajte svog pružaoca usluga mobilne telefonije i objasnite da se naplata vrši bez Vašeg odobrenja.

Ne delite svoj broj mobilnog telefona na internet stranicama niti odgovarajte na nepoželjne imejlove koji tvrde da možete osvojiti nagradu, a da prethodno niste pažljivo proverili odredbe i uslove. Ako nema odredaba i uslova, ili su sakriveni sa vidljivog mesta, nemojte rizikovati.

Vrlo pažljivo pročitajte odredbe i uslove bilo koje ponude. Tvrdnje je nešto ’besplatno’ ili ’vrlo jeftino’, često mogu imati prikrivene troškove. Pre nego što se prijavite na pretplatnički servis, proverite da li postoji opcija ’otkazati pretplatu’.