Prevare preplaćenih iznosa

preplaceni-iznosi-klupko.png

Prevare preplaćenih iznosa funkcionišu tako što traže da “refundirate” prevarantu koji je poslao previše novca za nešto što prodajete.

Kako ova prevara funkcioniše?

Ako nešto prodajete onlajn, kao poslodavac ili putem klasifikovanih reklama, možete postati meta prevare preplaćenih iznosa.

Prevarant će Vas kontaktirati, dati Vam ponudu- često vrlo darežljivu – a zatim uplatiti putem kreditne kartice ili čeka. Ovo će biti na iznos koji je viši od dogovorene cene.

Prevarant će Vas kontaktirati uz izvinjenje o preplati, nudeći lažni izgovor. Prevarant će Vam možda reći da je dodatni iznos novca uključen kako bi pokrio troškove usluga agenta ili dodatne troškove dostave. Ili će Vam jednostavno reći da su napravili grešku dok su pisali ček.

Prevarant će Vas zatim zamoliti da mu refundirate višak novca ili će Vas zamoliti da taj novac prosledite trećoj partiji. Zamoliće Vas da uplatite putem bankovnog transfera, prethodno uplaćenog novca na kartici ili elektronskog prenosa sredstava kao što je Western Union. Zatim otkrivate da je njihov ček bez pokrića ili da je kreditna kartica ukradena ili lažna.

Novija verzija ove prevare uključuje onlajn prodaju, većinom kroz klasifikovane internet dogovorenog iznosa putem usluge kao što je PayPal tako što je poslao lažni račun uplate. Prevarant će tvrditi da je novac zadržan sve dok ne vratite dodatno uplaćeno.

Ukoliko pošaljete bilo kakav novac, nećete ga dobiti nazad. Ako ste već poslali ’prodati’ proizvod, izgubićete i njega. Na kraju krajeva, prevarant će protraćiti Vaše vreme i sprečiti prihvatanje bilo kakvih legitimnih ponuda što se tiče Vaše prodaje.

Znaci upozorenja

Neko nudi da kupi nešto što se kod Vas daje na prodaju i plaća više od dogovorene cene putem čeka ili kreditne kartice.

Primate imejl od prevaranta koji tvrdi da je uplatio, ali da je novac zadržan dok Vi ne vratite dodatno uplaćeni novac.

Traži od Vas da refundirate ili vratite preplaćeni iznos na određeni bankovni račun ili putem bankovne uputnica. Često su u pitanju troškovi transporta ili uvoza.

Zaštitite se

Nikada ne šaljite novac mušteriji. To može izgledati kao pranje novca, a to je zločin.

Koristite sigurne načine plaćanja, samo one Vama poznate. Izbegavajte bilo kakav dogovor sa strancem koji traži da uplatite novac unapred, putem novčane uputnice, bankovnog transfera, međunarodnog transfera sredstava, prethodno uplaćenog novca na kartici ili elektronskog prenosa sredstava, kao što je bitkoin. Novac se retko može povratiti na ovaj način.

Ako dobijete račun za novac koji je zadržan, proverite sa kompanijom – retko se dešava da finansijska služba zadržava uplate, dok se izvršava druga radnja.

Ako Vam je poslat ček na više novca od dogovorenog, vratite ga nazad i zatražite drugi ček sa pravim iznosom. Nemojte se složiti da platite razliku dok ne budete sigurni, dok ček ne bude obračunat.

Ne šaljite proizvode kupcu dok se njihova uplata ne obračuna na Vašem bankovnom računu.

Ako primite previše novca putem uplate preko kreditne kartice, složite se samo oko toga da novac vratite na istu.