Vidovnjaci i proroci

vidovnjaci-proroci-klupko.png

Prevare pomoću vidovnjaka i proroka su smišljene da Vas obmanu, obično nudeći “pomoću” u zamenu za novčanu nadoknadu.

Kako ove prevare funkcionišu?

Prevaranti i vidovnjaci prevaranti Vam se približavaju putem pošte, imejla, telefona, ili čak licem u lice, kako bi predvideli idući pozitivan događaj ili tvrdnju da ste u nekakvoj nevolji i nudeći rešenje.

Rešenje može podrazumevati osvajanje sedmice na lutriji, amajliju, otklanjanje kletvi i duhova, ili aktuelna zaštita. Prevarant će Vam reći da će pomoći u zamenu za novčanu nadoknadu. Ako odbijete da platite, neki prevaranti će pretiti kako će baciti kletvu na Vas ili lošu karmu na Vas!

Prevaranti mogu pokušati i ubediti Vas da kupite amajliju ili tajnu zdravlja, i čim platite, poslaće Vam bezvrednu stvar ili uopšte ništa. Kao alternativu, prevarant Vas može upozoriti na lažni budući događaj, a zatim obećati da će Vas zaštiti od tog događaja, ako zauzvrat njima uplatite novac.

Ovakve prevare mogu takođe da Vaše ime ili kontakt podaci budu stavljeni na ’listu žrtava’, koja će za posledicu imati još prevarantskih pristupa, kao što su na primer neočekivana nagrada ili prevare putem lutrije ili prevare o nasledstvu.

Setite se, vidovnjaci i proroci mogu pokušati da Vas ubede da su njihove vizije stvarne tako što će Vam reci nešto o Vama. Zapitajte se da li Vam govore nešto što je uopšteno i može biti istina za svakoga. Možda će Vam reći nešto o Vama što ste prethodno pomenuli ili nešto što su prikupili iz drugih izvora, kao što su lični podaci koje ste stavili na stranicu na društvenoj mreži.

Znaci upozorenja

Dobijate imejl ili pismo iznenada od nekoga ko tvrdi da je vidovnjak ili prorok. Ova osoba tvrdi da ima specijalan uvid u Vaš život.

Mogu tvrditi da ste pod kletvom ili ureknuti i ponudiće Vam da to sami otklone ili Vam daju ime nekog ko će to učiniti.

Možda će Vam ponudi amajliju, tajni put do ogromnog bogatstva, magične napitke ili osvajanje sedmice na lotou, uz nadoknadu.

Zaštitite se

Ako Vam priđe vidovnjak ili prorok, i kažu Vam da ste u opasnosti, da nemate sreće ili Vas je neko prokleo, budite vrlo oprezni – njihovo rešenje je najverovatnije prevara.

Nikada ne šaljite bilo kakav novac, podatke sa kreditne kartice niti lične podatke ovim prevarantima, i ne odgovarajte putem imejla. Odgovaranje iz bilo kog razloga samo ukazuje na to da ste zainteresovani i na kraju može dovesti do još mnogo potencijalnih prevarantskih pisama i imejlova u budućnosti.

Ukoliko želite usluge vidovnjaka ili proroka, uverite se da znate konačni iznos bilo čega što naručite i šta ćete tačno dobiti. Pitajte postoje li neki uslovi i tekući ili skriveni troškovi.

Nikada ne pozivajte broj telefona koji vidite u prevarantskom imejlu.