Krađa identiteta

kradja-identiteta-klupko.png

Krađa identiteta je vrsta prevare, koja podrazumeva korišćenje tuđeg identiteta radi krađe novca ili ostvarivanja drugih koristi.

Uobičajeni načini krađe identiteta

Pecanje – prevarant Vas nasamari da predate Vaše lične podatke.

Hakovanje – prevarant pristupa Vašim podacima tako što istražuje slabu osiguranost na Vašem kompjuteru, mobilnom uređaju ili mreži.

Prevare pristupa na daljinu – prevarant Vas nasamaruje da omogućite pristup svom kompjuteru i da platite usluge koje vam nisu potrebne.

Zlonamerni i ucenjivački softveri - zlonamerni softveri Vas nasamare da instalirate softver koji prevarantima daje mogućnost da pristupe Vašim fajlovima i uđu u trag onome što radite, dok ucenjivački softveri zahtevaju da im platite kako bi „otključali“ Vaš kompjuter ili fajlove.

Lažni onlajn profili - prevarant pravi lažni profil na društvenoj mreži ili sajtovima za upoznavanje i šalje Vam „zahtev za prijateljstvo.“

Krađa dokumenata - prevarant dobija pristupVašim ličnim podacima kroz otključane poštanske sandučiće ili zanemarena lična odokumenta, kao što su računi za režiju, obnove osiguranja, zdravstveni kartoni.

Znaci upozorenja

Iznenada primate imejl, poruku ili poziv s molbom da „proverite“ ili „potvrdite“ Vaše lične podatke klikom na link ili otvaranjem priloga. Poruka sadrži gramatičke greške ili je loše napisana.

Pojavljuju se neočekivani iskačući prozori na Vašem kompjuteru ili mobilnom uređaju, uz pitanje da li želite da dozvolite puštanje softvera u rad.

Dobijate zahtev za prijateljstvo na društvenim mrežama od nekoga koga ne poznajete. Ne možete da se ulogujete na svoj nalog na društvenim mrežama ili imejl, ili je na Vaš profil ulogovano sa neobične lokacije.

Primećujete kako sume novca nestaju sa Vašeg bankovnog računa bez ikakvog objašnjenja.

Odbili su Vas za finansijsku uslugu ili je Vaše podnošenje zahteva za pozajmicu ili kredit odbijeno.

Dobijate račune, fakture i priznanice na Vašu adresu za robu i usluge koje niste ni pazarili.

Zaštitite se

Ne otvarajte sumnjive poruke niti imejlove – izbrišite ih.

Potvrdite identitet kontakta direktnim pozivanjem važeće organizacije – pronađite je putem nezavisnog izvora, kao što je imenik ili onlajn pretraga. Ne koristite podatke o kontaktu date u poruci koja je Vama poslata.

Nikada ne šaljite novac, i ne dajte podatke sa kreditne kartice, podatke onlajn naloga ili kopije ličnih dokumenata nikome kome ne verujete.

Odaberite šifre koje bi drugi teško pogodili i redovno ih ažurirajte. Ne koristite istu šifru za svaki nalog, i ne delite ih ni sa kim.

Osigurajte svoje mreže i uređaje anti-virus softverom i dobrim zaštitnim zidom. Izbegavajte korišćenje javnih kompjutera ili javnih bežičnih mreža kako biste pristupili ili dali lične podatke.

Vodite računa koliko ličnih podataka delite na stranicama društvenih mreža. Prevaranti mogu da iskoriste Vaše podatke i slike stvarajući lažni identitet ili usmeravajući prevaru na Vas.

Kada koristite elektronsko plaćanje, platite samo stavke koristeći sigurne usluge plaćanja – potražite veb adresu koja počinje sa „https“ i simbol sa zaključanim katancem, ili pružaoca usluga plaćanja kao što je PayPal.

Zaključajte svoje poštansko sanduče i isecite ili uništite bilo koji dokument koji sadrži lične podatke pre nego što ih bacite.