Lažirali sudar pa pokušali prevariti osiguravajuće društvo

Lažirali sudar pa pokušali prevariti osiguravajuće društvo
Toby Christopher / Unsplash

Zbog pokušaja prevare osiguranja insceniranjem saobraćajne nesreće u Kaštel Sućurcu na uslovne kazne zatvora osuđeni su Frane Č. (42) iz Podstrane i Slobodan B. (53) iz Splita.

Na Općinskom sudu u Splitu kažnjeni su sa po godinu dana uslovnog zatvora. Osim toga moraju platiti 4.300 kuna troškova postupka od čega najviše otpada na tehnička veštačenja kojima je razotkrivena prevara.

Tokom glavne rasprave je utvrđeno kako je Frane Č. uzeo automobil marke SsangYong koje je putem leasinga koristila jedna privatna kompanije, a on ga je povremeno vozio.

Tada je, stoji u presudi, na nepoznatom mestu, pri maloj brzini i kontrolisanim uslovima vožnje, udario u levu bočnu stranu privatnog automobila marke Mercedes S, vlasništvo Slobodana B.

Zatim su, na privatno vozilo Ssangyong montirali delove koji su oštećeni u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je isto vozilo sudelovalo godinu dana ranije.

Nakon toga su u večernjim satima preparkirali oštećene automobile na novu lokaciju i postavili ih u navodni sudarni položaj na sredini kolovoza. Policijske službenike je pozvao drugooptuženi Slobodan B. te su oni napravili uviđaj na mestu događaja.

Par dana kasnije prvooptuženi Frane Č. je u poslovnicu osiguravajuće kompanije podneo prijavu kasko štete i odštetni zahtev iz osiguranja od auto odgovornosti, neistinito navodeći da je skrivio saobraćajnu nezgodu.

Opisao je kako je upravljao privatnim vozilom marke SsangYong, te da uključivanjem u ulicu koja ima prednost prvenstva, nije propustio putničko vozio marke Mercedes S. Usled toga je došlo do udara prednjeg desnog dela Ssangyonga u levu bočnu stranu putničkog vozila Mercedes S, naveo je u prijavi nesreće.

Kako stoji u presudi, podneo je prijavu s namerom da im osiguravajuća kuća isplati štetu u iznosu od 24.200 kuna. Do isplate, međutim, nije došlo jer je osiguravajuća kompanija po osnovu primljene tehničke dokumentacije te analize dinamike nastanka navodne nesreće i oštećenja na vozilima utvrdila da ne odgovaraju navodima prijave prvookrivljenika.

U svojoj obrani prvooptuženi Frane Č. je negirao prevaru:

Drugooptuženi Slobodan B. je takođe rekao kako on nije nameštao nikakvu saobraćajnu nesreću.

Na sud su doveli i dva svedoka od kojih je jedan rekao kako je upravljao automobilom iza vozila kojim je upravljao Slobodan B. i da se tom prilikom dogodila predmetna saobraćajna nesreća na sredini reskrsnice.

Drugi svedok je izjavio da je Slobodan B. kod njega preuzeo Mercedes, a onda je pet minuta nakon toga čuo jak udar te je zaključio da bi se moglo raditi o sudaru. Došao je do obližnje reskrsnice i utvrdio da je stvarno došlo do saobraćajne nesreće između vozila kojim je upravljao Slobodan B. i jednog drugog vozila.

Uprkos odbranama optuženih i izjavama svedoka, sud je procenio kako sva četvorica ne govore istinu.

Naime, dva stalna sudska veštaka za drumski saobraćaj su u svojim mišljenjima potvrdili da nađeno stanje vozila na licu mesta tehnički nije održivo. U takvoj vrsti sudara, kada dođe do deformacije vozila javljaju se udarni impulsi koji menjaju sudarnu poziciju vozila. U konkretnom slučaju, Ssangyonga i Mercedes ostali su na mestu sudara što je tehnički neodrživo.

Zatim, na kolovozu pre mesta nesreće uopšte nije bilo tragova kočenja te ni to nije moguće, pojasnili su veštaci.

Dalje su stručnjaci naveli da su raspolagali sa svom potrebnom fotodokumentacijom oštećenja na SsangYong u nesreći godinu dana ranije od ove lažne. Iz toga je bilo vidljivo da su na tom vozilu za potrebe lažnog sudara namontirani delovi koji su oštećeni u toj prvoj, pravoj nesreći.

Mišljenja stalnih sudskih veštaka sud je prihvatio kao verodostojno i stručno i nepravomoćnom odlukom osudio dvojicu za kazneno delo zloupotrebe osiguranja.

Izvor: Slobodna Dalmacija