Najdraža kripto drama u 2019. godini: saga o prevari OneCoinove „kripto valute“ u vrednosti od 4 milijarde dolara

Najdraža kripto drama u 2019. godini: saga o prevari OneCoinove „kripto valute“ u vrednosti od 4 milijarde dolara

Što se tiče prevara sa kripto valutama - OneCoin je verovatno najveća među njima!

Američki tužioci su tvrdili da je Ponzijeva šema predviđena za približno četiri milijarde dolara, prevarivši investitore sa svih strana sveta.

Samo u Kini agenti za sprovođenje zakona povratili su 1,7 milijardi juana (267,5 miliona američkih dolara) i procesuirali 98 ljudi.

Dr Ruja Ignatova, vođa prevare, nije viđena još od 2017. godine.

Sebastian Greenvood, suosnivač, izručen je iz Tajlanda SAD-u nakon operacije u koju je učestvovao FBI u novembru 2018. godine. Teško da će proći nedelju dana, a da se ne pojave novi podaci o ovoj sveobuhvatnoj prevari, pa evo svega što treba da znate.

Šta je OneCoin

OneCoin je lansirala Ignatova, bugarska državljanka, i prema njenom LinkedIn profilu, diplomirani pravnik i bivši zaposlenik Mckinseija.

Tvrdilo se da funkcioniše kao i svaka druga kriptovaluta čiji se novčići generišu rudarenjem i zatim se mogu koristiti za obavljanje globalnih plaćanja.

Uz novčić, pojavio se i kripto novčanik za ovu valutu i tada je procenjeno da će ukupno 120 milijardi kovanica biti dostupno na mreži OneCoin. Organizatori su učesnicima mreže prodavali edukativne materijale, uključujući promotivne i snižene pakete. Obrazovni kursevi su uključivali kripto valute, trgovanje, investicije, finansijsku analizu i upravljanje imovinom.

Očekivalo se da će korisnici platiti ove programe. U pravom marketinškom stilu na više nivoa, učesnici su takođe bili nagrađeni nagradama za preporuku da bi nagovarali više korisnika da se pridruže. Nekoliko izveštaja takođe sugeriše da je OneCoin bio Ponzijeva šema i da je suočen sa pravnim postupkom u nekoliko nacija širom sveta.

Kako su tvrdili da funkcioniše

Novčići su dobijaju rudarenjem, a OneCoin je funkcionisao kao centralizovana mreža, gde su organizatori navodno “vodili računa o svim tehničkim aspektima”.

Video uputstvo koje su objavili na svoj YouTube kanal tvrdi da je to bila sigurna „platforma za inovacije koja će promeniti finansijski sistem“. Takođe se tvrdilo da se kripto valuta pridržavala pravila Knov-Your-Customer (KIC) radi sprečavanja pranja novca.

Uz to, u video zapisu se navodi da je OneCoin bio „prva kripto valuta sa mesečnom revizijom svog blockchaina“.

Bez novčića, bez blokade

U stvarnosti, međutim, policija je na kraju otkrila da je OneCoin Ltd zapravo „marketinška mreža na više nivoa“.

Kao što je ranije izvestio Hard Fork, kompanija OneCoins zapravo nije minirana koristeći računarske resurse. Njihovu vrednost zapravo su odredili prevaranti koji su „programirali“ novac da se poveća sa 0,50 evra (0,56 dolara) na približno 29,95 evra (33,68 dolara).

Sada znamo da su istražitelji takođe odbacili tvrdnje da je OneCoin održavao privatni blockchain - u stvari, policija je utvrdila da mu nedostaje „pravi blockchain, odnosno javni i proverljivi.“

Od marta 2015. godine prevaranti su dodelili “novčiće” članovima koji zapravo nisu postojali. Vlasti kažu da su ih osnivači interno nazvali “lažnim novčićima”. Neke veb lokacije povezane sa prevarama „kripto valute“ OneCoin skinute su sa interneta u decembru 2019. godine.

Ko je dr Ruja Ignatova

Ignatova je rekla ljudima da je stvorila kriptovalutu za rivalski Bitcoin, ubedivši ih da ulažu milijarde.

U junu 2016. dr. Ruja Ignatova pojavila se na bini u Londonu u Engleskoj, noseći naizgled skupu balkon i duge minđuše.

Na blistavom događaju OneCoin, Ruja je rekla publici da je OneCoin „ubica bitkoina“.

„Za dve godine više niko neće govoriti o Bitkoinu!“ Dodala je ona.

„OneCoin je jednostavan za upotrebu, OneCoin je za sve […] otkad smo u januaru 2015. iskopali prvi novčić, rast je eksplodirao“, nastavila je Ignatova.

Iako je navedeno da OneCoin brzo raste i tim je namerno prikazao lažnu sliku uspeha, ulagači su postajali sve zabrinutiji. Dugo obećavanana mogućnost trgovine novčićem, neprestano je kasnila. Organizatori su morali da smanje zabrinutost na događaju u Lisabonu, ali Ignatova se nikada nije pojavila.

Prema podacima FBI-a, smatra se da se Ignatova ukrcala na let kompanije RianAir iz Sofije za Atinu 25. oktobra 2016. Od tada se nije oglašavala.

Optužena je za prevare sa hartijama od vrednosti, prevare koje uključuju bankarske transakcije i pranje novca.

Brat koji je priznao krivicu

Ignatova je još uvijek u bekstvu, ali njen brat se izjasnio krivim za pranje novca i optužbe za prevaru i sada se suočava s maksimalnom kaznom od 90 godina iza rešetaka.

Konstantin Ignatov, koji je u martu uhapšen na Međunarodnom aerodromu u Los Anđelesu, potpisao je sporazum o priznanju krivice 4. oktobra, priznajući svoju ulogu u prevari za kriptovalute u iznosu od više milijardi dolara.

Međutim, on se, kako se izveštava, brine da će njegovo priznanje krivice uvek otkriti identifikaciju uključenih pojedinaca koji mogu tražiti osvetu protiv njega ili njegove porodice. Iz tog razloga, njemu će se možda dati novi identitet u okviru američkog programa zaštite svedoka.

Ignatov tvrdi da sa sestrom nije razgovarao otkako je nestala i tvrdi da je angažovao privatnog istražioca koji će je pronaći. Do sada su bili neuspešni.

Advokat koji je oprao milione

Mark Scott, bivši američki advokat, punio je naslove novina otkad su SAD početkom marta podigle optužnicu protiv njega, Ignatova i Ignatova.

Scott, koji je navodno zaradio 50 miliona dolara od preusmeravanja 400 miliona dolara od prevare, proglašen je krivim za pranje novca i prevaru, a sada je suočen s mogućom 50-godišnjom zatvorskom kaznom. Njegovi advokati tvrde da nije bio svestan da je kripto valuta OneCoina bezvredna i tvrde da je jednostavno sledio Ignatovu naredbu. Ove tvrdnje je odbacila federalna porota na Menhetnu, nakon tronedeljnog suđenja.

Bivši partner u legalnoj firmi Locke Lord, veruje se da je Scott registrovao niz lažnih kompanija, of-šor račune i lažna vozila za pranje sredstava od kraja 2015. do sredine 2017. godine.

Tokom sudskog postupka, Scott je tvrdio da je Neil Bush, brat bivšeg američkog predsednika Georgea V. Busha, plaćen 300.000 dolara da se sastane sa Ignatovom kako bi razgovarao o kreditu u iznosu od 60 miliona dolara za kupovinu afričkog naftnog polja koristeći kriptovalutu OneCoin.

Scott bi trebao biti osuđen 21. februara 2020. godine, a također je uključen u zasebnu tužbu, nakon što su investitori u SAD-u - koji su pogođeni prevarom - odlučili da ga tuže za naknadu.

Nije gotovo

Iako je postignut napredak u pogledu hapšenja i osuđivanja nekih od uključenih, ima još puno toga da se uradi - i dok Ignatova još uvek besplatno luta, žrtve nesumnjivo oplakuju svoje gubitke.

Mislim da će prevara s kriptovalutama OneCoin biti gledano godinama koje dolaze i trebala bi poslužiti kao podsjetnik za podsetiti se pre nego što se rastanete sa teško zarađenim novcem.

Ako nas je ovo išta naučilo, onda je to da neke stvari zvuče suviše dobro da bi bile istinite.

Izvor: TNW