Prevaranti izvarali britanca za 1,2 miliona funti

Prevaranti izvarali britanca za 1,2 miliona funti
Jordan McQueen / Unsplash

Ostrvljanin je izgubio svoju životnu ušteđevinu od 1,2 miliona funti u onome što je opisano kao jedan od najvećih slučajeva prevare sa jednom žrtvom koju je ostrvo ikada videlo.

Žrtva je bila na meti nakon što su kriminalci koju upravljaju bankovnim računima širom sveta obmanuli ostrvljanina - iskusnog investitora u kripto valute - da konstantno ulaže u lažni Bitcoin tokom 18 meseci.

Detektivi i osoblje iz državne policijske jedinice za visokotehnološki kriminal i Nacionalne agencije za kriminal, britanski ekvivalent FBI-ja, istražuju, ali kažu da je „vrlo malo verovatno“ da će novac biti vraćen.

Odgovorna banda tvrdila je da posluje van Norveške, ali istražitelji kažu da postoje dokazi o prebacivanju novca na bankovne račune širom sveta.

Sada Forum za sprečavanje prevara u Džersiju upozorava sve Ostrvljane da budu “dodatno oprezni”. Shvatili su da su žrtvu, kojoj je obećan povraćaj novca 15 puta veći od uloženog, kriminalci kontaktirali emailom i telefonom nakon što je istraživao o Bitcoin-u na internetu.

Portparol Komisije za finansijske usluge u Džersiju rekao je: “Žrtva je bila angažovana tokom 18 meseci i oni su bili u stanju da izgrade poverenje pre nego što su žrtvu konačno nagovorili da uplati veće iznose.”

“Lažno su uvereni da će povrat biti 15 puta veći od uloženog, a kriminalci su koristili imena poznatih britanskih kompanija da ih ubede. Zahtevi za dodatna sredstva navodno su se odnosili na poreze i takse koji su nametani u drugim državama gde su upućene inicijalne novčani uplate.”

Mike Jones, direktor za politiku i rizik pri Jersei Komisiji za finansijske usluge, rekao je u izjavi:

“Nakon ovog ogromnog gubitka ostrvljanina, upozoravamo lokalne stanovnike da budu dodatno oprezni kada ulažu u kripto valute ili planiraju bilo koju investiciju koja izgleda previše dobro da bi bila istinita i obećava visoke prinose bez rizika. Uvek potražite nezavisne savete stručnjaka i proverite da li je kompanija sa kojom trgujete zakonita.”

Nova prevara - veb kamere

U međuvremenu, ostrvljani se upozoravaju na drugu prevaru koja uključuje prevarante koji tvrde da špijuniraju potencijalnu žrtvu putem veb kamere na njihovom računaru.

Državna policija kaže da prevaranti zahtevaju otkupninu, uz pretnje da će, ako se ne plati, video-snimci i privatne informacije deliti putem interneta.

Jedna žena je izjavila da su je prevaranti kontaktirali i tvrdili da “znaju njenu lozinku”, te da su je delimično i pogodili.

Prepiska putem emaila je glasila: “Pre nekog vremena zarazio sam vaš računar privatnim malvare-om. Dao mi je potpunu kontrolu nad računarom, svim kontaktima i računima. Čak mogu da uključim vašu veb kameru i mikrofon. Sakupio sam sve vaše privatne slike, video snimke, kontakte, sve! Napravio sam i video preko vaše veb kamere!!!”

Prevarant je nakon toga tražio 800 dolara u Bitcoin-ima.

Izvor: Jersey Evening Post