Prevaranti pokušavaju da unovče hapšenje El Chapovog sina

Prevaranti pokušavaju da unovče hapšenje El Chapovog sina
El Sol de Mexico

Meksički zvaničnici primorani su da oslobode Ovidija Guzmana Lopeza - sina meksičkog narkobosa El Chapoa čije je pravo ime Joakuin Archivaldo Guzman Loera - iz pritvora nakon što su napadači kartela pretvorili Sinalou u gradsku ratnu zonu.

Sada oportunistički prevaranti žele da iskoriste incident tako što navodno bombarduju stanovnike grada pretećim e-mailovima koji traže plaćanje u Bitcoin-u u zamenu za sprečavanje više nasilja, prenosi Nev York Post.

„Ove poruke sadrže pretnje onima koji ih primaju, tražeći da novac bude položen na račun“, izjavile su meksičke vlasti u nedelju za Rio Doce.

„Međutim, ovo je pokušaj iznuđivanja od ljudi ili grupa kako bi iskoristili skoranšnje događaje u gradu Culiacan. Stanovnici se mole da ignorišu ove poruke “, dodali su.

Prevare takođe dele lažne video snimke koji prikazuju scene nasilja, za koje vlasti kažu da nisu sa skorašnjih napada i da nisu snimljene u Sinaloi.

El Chapo, meksički gospodar droge i bivši vođa kartela Sinaloa, međunarodnog sindikata za kriminal. Smatra se da je bio najmoćniji trgovac drogom na svetu.

Poznat zbog bekstva iz El Altiplana, zatvora maksimalne sigurnosti blizu grada Toluke, nakon što je prokopao tunel dug kilometar, iz kolibe do tuša unutar svoje ćelije, El Chapo je svojevremeno proglašen za 10. najbogatijeg čovjeka u Meksiku.

Ovidio Guzman je navodno preuzeo kartel sa svojim bratom Ivanom Archivaldom Guzmanom Salazar nakon izručenja njihovog oca 2017. godine.

Ovo na žalost nije prvi put da su prevaranti pokušali da “izmuzu” sredstva od naivnih žrtava i malo je verovatno da će biti poslednji.

Izvor: TNW