Australijski par izgubio 20.000 u bitcoin prevari

Australijski par izgubio 20.000 u bitcoin prevari
Road Trip with Raj / Unsplash

Australijski par je na prevaru izgubio 20.000 australijskih dolara (14.000 američkih dolara) u bitcoin prevari, a počinitelj ih je čak i ponižavao zbog tog gubitka.

Prema izveštaju ABC-a, Nick i Josie Ieomans uložili su novac u sistem trgovanja otkriven na Facebooku koji je koristio veb domen Coinekk.org (da se ne meša sa Coinekk.com) i u početku su videli dobre prinose od svojih malih ulaganja.

Uprkos strahovanju da bi to mogla biti prevara, pozitivni rani rezultati motivisali su ih ulažu sve više i više svoje ušteđevine na Coinekk.org, sve dok nisu uložili više od 20 000 američkih dolara. Osim svog novca, nagovorili su i još jednog člana porodice da ulaže svoj novac.

Konačno, Nick se odrekao svog posla na osnovu prinosa koje su u početku dobijali, navodi se u izveštaju. Međutim, nakon što im je ponestalo sredstava za ulaganje, isplate su presušile i firma preko koje su poslovali zatvorila je pristup njihovim sredstvima.

Da bi utrljali sol u svoje rane, par je kasnije primio poruku preko VhatApp naloga koji je korišćen za komunikaciju sa Coinekk.org, rekavši:

„Dozvolite mi da vas poštedim dodatnog stresa, jer već ste prošli kroz mnogo toga. Coinekk je prevara. Sve što ste radili i svi uključeni su takođe deo prevare. Ne pokušavajte uzalud da vratite svoj novac. Usredsredite se da obezbedite novac za brigu o porodici.”

Australijska komisija za zaštitu konkurencije i potrošača (ACCC) rekla je ABC-u da detalji koje su dali Ieomans „imaju izgled Ponzijeve šeme“, mada je portparol dodao da nije dobio druge pritužbe na Coinekk.org.

U aprilu su ACCC i druge vladine agencije objavile izveštaj koji ukazuje da je u Australiji tokom 2018. godine došlo do porasta u izveštaja o prevarama sa kripto valutama.

U 674 slučaja, žrtve su prijavile da je 6,1 miliona američkih dolara (4,3 miliona američkih dolara) izgubljeno u prevarama sa kripto valutama, tokom godine. Međutim, ukupni gubici prevare uključujući i “stvarni novac” bili su daleko veći i iznosili su 489 miliona AU (345 miliona USD).

Izvor: Coindesk