Pravi diler

Pravi diler
rain CYSoong / Unsplash

Kada pomislite na dilera droge, kakva slika vam pada na pamet? Nije uvek zastrašujuće frajer sa tetovažama sa loše strane grada. Lekar iz Ankoragea, Aljaska, jedan je od poslednjih pravih dilera koji je osuđen u šemi Medicaid sa prevarama koja je uključivala prepisivanje opioida. (Recimo samo da su pacijenti koji su posetili njegovu kancelariju više od obične kontrole.)

Aljanski lekar je oduzeo lekarsku dozvolu kada su istražitelji otkrili da je namerno distribuirao kontrolisane supstance skoro tri godine bez opravdanog medicinskog razloga. Da budemo precizni, izdao je 465 recepata za meperidin (poznatiji kao Demerol), supstancu koja je kontrolisana u Popisu II, znajući da njegovi pacijenti ne trebaju tablete. (Navodno je zloupotreba ovog opioida slična onoj morfijuma.)

Trideset pacijenata koji su primili ukupno 32.109 pilula vratili su te pilule lekaru (ili dileru bonafida) u zamenu za recepte za druge kontrolisane supstance kao što su fentanil i oksikodon. (Svaka od tih 32.109 pilula imala je uličnu vrednost od 6 dolara po pilulama, što je dozvoljavalo doktoru da otkupi oko 192 654 dolara.) Na osnovu 790 recepata koje je izdao lekar, Medicaid je lekarima koji su ispunili recepte platio 3.287,98 dolara i apotekama 3.601,52 dolara.

Istražitelji su takođe otkrili da doktor nema tačne podatke o skoro 800 recepata za kontrolisane supstance. (Za pet njegovih pacijenata koji su primali recepte za kontrolisane supstance uopšte nije bilo medicinske kartoteke.)

Dok se pravi narko diler izjasnio krivim za zloupotrebu Medicaida i vođenje zavere o drogama, 67-godišnji lekar tek treba da bude osuđen. (Definitivno dovoljno star da bolje zna.) Trenutno mu je suočeno maksimalno četiri godine zatvora, novčana kazna u iznosu od 250 000 dolara i do tri godine pod nadzorom puštanja u slobodu zbog zavere da bi izvršio prevaru sa kontrolisanom supstancom. Takođe se suočava sa najviše 10 godina iza rešetaka, još 250.000 dolara kazne i više godina nadziranog puštanja na slobodu zbog prevare u zdravstvu. Nagodba o priznanju krivice koju je pogodio mogla bi od njega zahtevati da plati dodatne novčane kazne, uključujući 6.888,39 dolara restituciji Medicaid-u. (To je to? Šta je sa preuzimanjem odgovornosti za doprinos ovisnosti njegovih pacijenata o opioidima?)

U americi je poznato da studenti, dosadne domaćice i profesionalci sa stabilnom karijerom prodaju drogu, bez obzira da li ih koriste ili ne. Današnji članak o prevarama ne pokazuje da li je alkaški lekar bio narkoman, ali ističe da čak i oni u koje verujemo da će zaštititi svoje zdravlje mogu nažalost biti odgovorni i za nanošenje štete.

Nakon što je izgubio svoju lekarsku dozvolu, lekar na Aljasci priznao je krivicu za vršenje zavere o narkoticima koji uključuje prepisivanje na desetine pacijenata, nepostojeće evidencije za šačicu drugih i gotovo 200.000 dolara opioida.

Michael Don Robertson (67) postigao je sporazum o priznanju krivice sa saveznim tužiocima, slažući se da će se priznati krivim za zaveru u svrhu izvršenja prevare pod kontrolom supstanci, kao i za prevaru u zdravstvu, dok je vežbao na Aljasci.

Izvor: Fraud of the day