Prelagane prevare sa automatskim finansiranjem

Prelagane prevare sa automatskim finansiranjem
Clem Onojeghuo / Unsplash

Postoji nekoliko razloga zbog kojih kradljivci identiteta ostavljaju prevaru sa kreditnim karticama i odlaze na prevare sa automatskim finansiranjem. U suštini, čipovi na kreditnim karticama otežavaju obavljanje lažnih transakcija, a prevara sa automatskim finansiranjem je, sa druge strane - prelagana, a kradljivci identiteta su leni. (Sumnjam da postoji mnogo intervjua sa kradljivcima identiteta koji to priznaju, ali morate priznati da je ta ideja verodostojna.) Dva čoveka iz Bronksa, Njujork, sa misijom da se odvezu u potpuno novi automobil, a da nisu platili za to, uspela su. Prevarni dvojac sarađivao je u vršenju prevare krađe identiteta koristeći ukradene lične podatke kako bi se ubrzao bez gubitka bilo kakvog duga.

Dvojica Njujorčana nacrtali su svoju šemu za nabavku vozila koristeći ukradene lične podatke. Koristeći falsifikovane vozačke dozvole i ukradene brojeve socijalnog osiguranja, jedan od kradljivaca identiteta otišao je u Leksusovu prodavnicu u Njujorku, gde se predstavljao kao kupac kome je potrebno finansiranje automobila. Nakon što je finansiranje odobreno, kradljivac identiteta odvezao se sa mesta zločina novim automobilom, bez duga. (Nažalost, njihova žrtva se zaglavila s računom.)

Srećom, vlasti su stale na kraj ovoj akciji, ali tek nakon što su ukupno četiri vozila ukradena na više lokacija u okrugu Vestchester tokom četiri meseca. Oba Njujorčana priznala su krivicu za prevaru krađe identiteta: 29-godišnji muškarac koji je ukrao lične podatke i dostavio ih svom partneru u prekršaju i 34-godišnji muškarac koji je na prevaru podneo zahtev za automatsko finansiranje i odvezao se na novim točkovima.

Nakon neuspelog pokušaja krađe drugog automobila iz Tojotinog zastupništva u Mount Kisco, vozač se takođe izjasnio krivim za drugo delo - krađu identiteta. Dvojica osuđenih kradljivaca identiteta osuđeni su na zatvorske kazne do šest godina, s najmanje dve godine koje su izdržali pre nego što dobiju pravo na uslovnu slobodu. Muškarac koji je dostavio ukradene lične podatke mora žrtvama 78.600,26 dolara platiti povrat novca za „ukradenu imovinu i / ili troškove povrata ukradenih vozila“, a vozač mora da plati kancelariji okružnog tužioca 52.507,08 USD.

Izgleda da je sve teže zaštititi lične podatke od krađe. Ali, to ne znači da se ne možete zaštititi od krađe identiteta. Uvek pratite svoj kreditni izveštaj zbog sumnjivih aktivnosti. Takođe, možete staviti limite na svoje kartice. (Ovo sprečava da krediti, zajmovi i usluge budu odobreni u vaše ime bez vašeg pristanka.)

Izvor: Fraud of the day