Saveti za roditelje u vezi sa vremenom ispred ekrana

Saveti za roditelje u vezi sa vremenom ispred ekrana
Hal Gatewood / Unsplash

Tehnologija je promenila način na koji radimo, odmaramo se i igramo. Mnogo roditelja je zabrinuto zbog toga koliko vremena njihova deca provode na mreži, s obzirom na to da postoji mnogo načina da se povežu sa prijateljima, porodicom i svakojakim sadržajima.

Koliko sati dnevno bi deca trebalo da provode na mreži?

Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje, zato što nije svako vreme pred ekranom utrošeno na isti način. Ukoliko provedu dva sata na internetu u gledanju crtaća nije korisno kao kada bi proveli dva sata na internetu u učenju. Roditelji bi trebalo da razmisle o starosnom dobu i fazi njihove dece i da shvate kako deca koriste internet da bi mogli da odluče koliko bi sati voleli da njihova deca provode na mreži.

Pet saveta za pomoć pri upravljanju vremenom pred ekranom

1. Shvatite šta rade

Pričajte sa decom o tome u koju svrhu koriste digitalnu tehnologiju, da biste bolje shvatili kako provode vreme. Da li koriste internet za učenje? Da komuniciraju i sklapaju prijateljstva sa drugima? Da stvaraju muziku ili video snimke?

2. Pomozite im da samostalno upravljaju vremenom pred ekranom

Kako deca odrastaju, važno je da ih naučite kako da upravljaju sopstvenim vremenom provedenim pred ekranom. Možete ovo započeti tako što ćete im pričati o njihovom vremenu na mreži i kako da upravljaju njima. Neka od pitanja koje možete pitati su:

Neke platforme društvenih mreža imaju alatke koje vam pomažu da pratite koliko vremena provodite na mreži i omogućava vam da postavite alarm kako bi vas obavestio kada provedete određeno vreme na mreži. Što se tiče Instagrama, idite na „Podešavanja“, a zatim „Vaša aktivnost“. Na Fejsbuku, ovo se nalazi pod „Podešavanja i privatnost“, a onda odaberite „Vaše vreme na Fejsbuku“. Takođe, postoje podešavanja na telefonu i druge aplikacije koje vam mogu pomoći da upravljate vremenom.

3. Postavite granice

Kod mlađe dece će generalno biti neophodno da se postave veće granice što se tiče vremena provedenog na mreži, dok će tinejdžerima biti potrebno više obrazovanje da im pomogne da upravljaju svojim vremenom. Roditeljstvo je uvek uključivalo postavljanje granica i objašnjavanje odgovornosti i očekivanja koje porodica ima za svoju decu – baš kao što i vi imate kad se radi o odlasku u krevet, obavljanju kućnih poslova ili učenju da vozite.

Postavljanje granica kad vaše dete dobije prvi uređaj znači da postaje uobičajeno da vreme provedeno na internetu bude ograničeno u vašem domaćinstvu i manje teško da se kasnije sprovede. Ukoliko vaše dete već neko vreme koristi uređaj, otvorena diskusija oko bilo kakve promene je dobra ideja da im pomogne da razumeju vaše motive. Roditelji bi takođe trebalo da budu primer dobrog ponašanja u vezi sa vremenom provedenim pred ekranom. Podstaknite decu da izbalansiraju vreme koje provode na mreži sa drugim aktivnostima u kojima uživaju.

4. Tehnološka rešenja

Za mlađu decu, alatke za filtriranje sadržaja na internetu i podešavanja bezbednog pretraživanja mogu biti dobar način da ih spreče da nabasaju na neprikladan sadržaj za odrasle i ograniče vreme koje provode na uređajima. Postaje teže sprovesti filtere i ograničenja dok deca odrastaju, ali, porodice mogu da istraže niz mogućnosti koje uključuju:

Većina uređaja ima roditeljski nadzor, tako da je dobra ideja da postanete ’administrator’ da biste možda mogli da konfigurišete roditeljski nadzor putem posebnog naloga.

5. Da li vaše dete previše vremena provodi na internetu?

Ako vreme koje vaše dete provodi na mreži ima negativan uticaj na druge oblasti njihovog razvoja, važno je da obratite pažnju na njihovo korišćenje interneta. Neka pitanja o kojima možete razmisliti uključuju:

Ako vaše dete ponese telefon sa sobom u krevet da bi se uverili da će nastaviti komunikaciju sa prijateljima do kasno u noć, to može da dovede do poremećaja sna i da vam dete učini umornim, mrzovoljnim, željnim za izostajanjem iz škole, ili da ima uticaj na njihovo učenje.

Promena ponašanja takođe može da ukazuje na probleme kao što su zlostavljanje na internetu ili mamljenje dece radi seksualnih potreba, tako da vredi obezbediti da vaša deca osećaju da mogu da podele probleme sa vama. Uverite ih da mogu popričati sa vama o bilo kakvom problemu na koji naiđu na mreži i da im nećete oduzeti uređaj ako vam zatraže pomoć. Ovo je često barijera za mlade ljude koji traže pomoć od roditelja.