Šta je TikTok?

Šta je TikTok?
TechCrunch

TikTok je jedna od aplikacija na društvenim mrežama koja se najbrže razvija. To je platforma za kreiranje, deljenje i pronalaženje kratkih video zapisa. Sastavili smo listu najvažnijih saveta, koji će vam pomoći da se lakše snalazite u nekim izazovima na internetu.

Kako tiktok funkcioniše?

TikTok je aplikacija koja omogućava korisnicima da kreiraju, dele i pronalaze zabavne video zapise. Korisnici mogu da iskombinuju video snimke, muziku i grafiku u zabavne i kreativne video zapise – upotrebom TikTok alatki, korisnici mogu da promene brzinu i dodaju efekte proširene realnosti. Većina video zapisa traje oko 15 sekundi.

Početni ekran daje predloge video snimaka za gledanje i omogućava vam da pratite druge korisnike – i da zauzvrat budete praćeni. Podstiče korisnike da učestvuju u grupnim izazovima, da upotrebljavaju haštagove na osnovu određenih mema, ili video zapise zasnovane na popularnoj pesmi.

Korisnici takođe imaju mogućnost da pristupe prenosu uživo ukoliko su stariji od 16 godina, a ljudi stariji od 18 godina mogu da kupe i daju (ili primaju) virtuelne poklone.

Kako možete da kreirate TikTok nalog?

Aplikaciju možete preuzeti iz Apple-ove prodavnice aplikacija ili Google play-a. Novi korisnici mogu da kreiraju nalog koristeći svoj broj telefona, imejl adresu ili druge naloge na društvenim mrežama. Preporučeno starosno doba za korisnika TikTok-a je 13 godina i naviše.

Da li je vaš TikTok nalog privatan?

Podrazumevano podešavanje za TikTok nalog je javno, što znači da bilo ko može da vas prati, iako možete da podesite nalog na privatan režim. Da biste ovo uradili, idite na svoj profil, kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana, a zatim pređite na Privatnost i bezbednost.

Ako svoj nalog podesite na privatan, možete da odobrite ili odbijete svoje pratioce i ograničite broj dolaznih poruka da stižu samo od pratilaca. Profilna slika korisnika TikTok-a, korisničko ime i biografija će ostati vidljivi svim korisnicima.

Politika privatnosti TikTok-a prikazuje informacije koje prikupljaju, zašto se prikupljaju, i opcije koje imate kako biste ograničili informacije koje delite.

Kako možete da pratite ljude?

Možete da pratite sve osobe sa javnim nalogom, ali ukoliko je njihov nalog privatan, morate da dobijete njihovu dozvolu da biste ih pratili. Svi na TikTok-u imaju profil koji prikazuje njihove pratioce, koga oni prate i koliko se ljudima dopadaju njihovi video snimci. Profil takođe prikazuje celokupan javni sadržaj koji je korisnik postavio.

Kako možete da prijavite zlostavljanje na internetu ili da nekoga blokirate?

Možete da prijavite zlostavljanje, neželjenu poštu ili bilo šta drugo, što nije u skladu sa Pravilima zajednice TikTok-a. Takođe, možete da blokirate korisnika tako da neće moći da pregledaju vaše video zapise ili stupaju u interakciju sa vama putem direktnih poruka, komentara, praćenja ili lajkova.

Saveti za roditelje

Koji su neki od izazova u vezi sa bezbednošću na internetu?

TikTok nalozi su podrazumevano podešeni kao javni, tako da bilo ko u aplikaciji može da vidi šta vaše dete deli, ali samo odobreni pratioci mogu da šalju poruke. Najuobičajenija zabrinutost u vezi sa TikTok-om je što korisnici mogu da vide neprikladan sadržaj ili da ih kontaktiraju nepoznati ljudi.

Da li TikTok ima neke bezbednosne funkcije?

TikTok ima bezbedonosni centar koji vredi istraživati sa vašim detetom ili samostalno, da biste mogli da razumete njihova iskustva. TikTok takođe ima resurse namenjene za roditelje, koje ćete možda želeti da pročitate. U njima se objašnjava kako se podešava ograničeni režim ili uspostavlja vremensko ograničenje ekrana.