Prevare pri oglašavanju i šta biste trebali znati o tome

Prevare pri oglašavanju i šta biste trebali znati o tome
Patrick Perkins / Unsplash

Da li su prevare prilikom oglašavanja stvarna opasnost ili samo zastrašivanje? Teško je utvrditi koliki je iznos štete od prevara zbog nedostatka konsenzusa među tržišnim akterima u reklamnom ekosistemu.

Digitalna komunikacija i oglašavanje na mreži su područja u kojima švajcarske kompanije imaju najviše ulaganja. Neto izdaci za internet oglašavanje u 2017. godini iznosili su 2,1 milijarde CHF. U 2018. godini, međutim, to je bilo nešto manje od 550 miliona, iako je Stiftung Verbestatistik izostavio pretraživače i društvene mreže (personlich.com).

Kvalitet reklamnog okruženja definisan je sa tri promenljive: sigurnost brenda, preglednost i prevara sa oglasima. Sigurnost brenda odnosi se na održavanje ugleda oglašavača, iako je uobičajeno da se oglašivači bore za što bolji plasman oglasa, čak i u neprikladnom okruženju. Vidljivost znači prikazivanje oglasa na korisničkom ekranu. Fokus je na borbi protiv loše vidljivosti, a samim tim i pogrešnog naplate pregleda. Prevara oglasa odnosi se na odstupanje između plaćenih prikaza i stvarnih prikaza. Kompanije koje pokreću oglašavanje plaćaju isporuku oglasa koja ne doseže ciljane krajnje korisnike. To dovodi do komercijalne štete jer se ne postiže željeni efekat oglašavanja, a deo medijskog budžeta prevara prevarantima (IAS Insider).

Prepoznavanje vrsta prevara u oglasima

Vrste prevara u oglasima kategorizirane su korištenjem okidača za prevaru oglasa (npr. Zlonamerni softver, posete botova, hakovanje URL-ova) i na temelju utjecaja mjernih podataka (prikazi, klikovi i radnje / prikazi). Valerio Stallone, nasuprot tome, savetuje upotrebu kategorizacije koja proučava pogođeni korak konceptualnog toka ekosistema digitalnog oglašavanja.

Izvor: Swiss Post